Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] Przeszukiwanie ciągu znaków, w poszukiwaniu słów kluczowych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Mody23
Witam!

Jaką funkcją mogę się posłużyć, aby wyciągnąć z bazy te wyniki, które pasują do danego słowa (klucza)? Chodzi mi o pewnego rodzaju "szukajkę".
Mam pole input, wpisuję tam np. TEST i po przejściu submitem dalej, baza zostaje przeczesana pod względem słowa "TEST" (konkretniej to pole, w jednej tabeli w bazie). Jaką funkcję mam zastosować? Myślałem o strstr (), ale ona jeśli znajdzie podane słowo, to zwróci mi cały ciąg znaków od momentu, gdzie występuje klucz.

Pozdr.
Sephirus
Hmmm IMHO mylisz pojęcia... strstr nadaje się raczej do przeszukiwania ciągów znakowych w PHP choć też nie do końca... lepiej jest użyć strpos(), która zwraca Ci pozycje na jakiej wystąpiło szukane słowo (a znając jego długość możesz użyć funkcji substr() by je wyciągnąć). Dla bazy stosuje się konstrukcję LIKE lub MATCH AGAINST (tylko jeśli są zadeklarowane indeksy fulltekstowe)...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.