Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmienne formularza
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
slaug
Czesc

Taki problem:

Mam standardowy formularz z dwoma polami. Za pomoca JavaScriptu sprawdzam czy pola sa wypelnione oraz sprawdzam czy sa liczbami.
Jezeli spelnia powyzsze wymagania wysylam formularz.

I wszystko dziala swietnie, dopoki nie dodaje przed wyslaniem formularza jednego warunku:

Kod
if (formularz.pozyczka.value >= formularz.wysokosc_raty.value)

I teraz, pomimo tego ze sprawdzalem wczesniej czy sa to liczby (za pomoca funkcji isNaN() ), on porównuje mi te dane jak stringi.

Np. pozyczka = 2000, wysokosc_raty=200 przepusci, ale pozyczka = 2000, wysokosc_raty=250 nie.

Z gory dziekuje wszystkim za pomoc.

pozdrawiam,
Daniel
Paul
Kod
if (parseInt(formularz.pozyczka.value)) >= parseInt(formularz.wysokosc_raty.value))

zobacz moze tak
marlowe
Kod
<script>
function sprawdz(ktory) {
var pozyczka = eval(ktory.form.pozyczka.value);
var wysokosc_raty = eval(ktory.form.wysokosc_raty.value);
if (pozyczka >= wysokosc_raty)
{
  alert("Wartosc pożyczki ustalono na "+pozyczka+" a wysokość raty na "+wysokosc_raty+". Dane te są prawdidłowe.");
  ktore.form.submit();
}
else
{
  alert("Wartosc pożyczki ustalono na "+pozyczka+" a wysokość raty na "+wysokosc_raty+". Wartość pożyczki musi być równa lub większa od wysokości raty.");
  ktory.form.pozyczka.value = "";
  ktory.form.wysokosc_raty.value = "";
}
}
</script>
  1. <form name="sprawdzanie">
  2. Pozyczka: <input type="text" name="pozyczka"/>
  3. Wysokość raty: <input type="text" name="wysokosc_raty"/>
  4. <input type="button" value="Sprawdź!" onclick="sprawdz(this);" />
  5. </form>

Pozdrawiam.
Bartek
slaug
Parsowanie pomogło, dziękuje. Co do drugiej odpowiedzi, to u mnie to nie działa, sprawdzałeś u siebie?

pozdrawiam,
Daniel
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.