Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: specyficzne obcinanie tekstu...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Gość_Łukasz
chodzi mi mianowcie nie o standardowe ograniczanie wyświetlanego txt za pomocą polecnia substr( $data, 0, 30 ), bo kazda literka ma różną szerokość, chodzi mi o to żeby w tabelce mającej np 120 pixeli txt wypełniał idealnie jedną linijkę, a jeśli ustawiam 30 znaków to wpis wersalikami zajmuje więcej miejsca niż malymi literami, i to wygląda nie zaciekawie, dużo ładniej wygląda o tak:

TESKT PRZYKŁADOWY... (21) literki
Teskt Przykładowy z ki... (27) literki
I jakis nowy teskt tez ... (27) literki
Znów obcinam TEKST ... (24) literki

...i nie wiem czy jest to wogóle możliwe, jeśli ktoś z Was spotkał się z takim wymysłem to bardzo proszę o pomoc. Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny.

p.s.
a może ktoś zna inny sposób takiego ograniczenia wyswietlanego tekstu jak opisałem? moze być java scrypt lub coś co zrozumie przeglądarka ;-)
fones
estetyka... BRAVO smile.gif
Musze Cie jednak zasmucic... chyba jeszcze takiego czegoś nie wymyślono... wiem bo szukałem, sam miałem kiedyś taki problem... najlepiej zrobic tak ze zamienic tekst na małe literki (ewentualnie pierwsza moze byc duza) potem wpisac pare przykładow i opracowac maxymalna ilosc znakow...
estetyka... BRAVO smile.gif

pozdo guitar.gif
Gość_Łukasz
tego się właśnie obawiałęm... narazie siedze i wymyslam skrypt opisujący każdą literkę odpowiednią wartością w pixelach... no i rzecz jasna ma je poźniej sumować aż do mementu gdy wartości przekroczą tych moich nieszczęsnych 120 pixeli... jeśli się uda nie omieszkam o tym tutaj napisać więc trzymajcie kciuki ;-) hii

pozdro600
fones
pisz... pisz... może Twoją funkcje włączą do php 6 ;p

wielko pozdro guitar.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.