Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprawdzanie Goscia
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Dagger
Witam!
Mam drobne pytanie czy za pomoca php (lub ewentualnie innego jezyka) mozna sprawdzic ska "przyszedl" gosc na moja strone ... tak wiem ze za pomoca php mozn sprawdzic referal czyli stronke z ktorej przyszedl klient... ale mi zalezy na informacji typu: z jakiej stronki wszedl user na stronke z ktorej zostal przekierowany na moja. Czy jest to mozliwe, sprawdzenie czegos takiego?
Z gory dzikie za pomoc
Pozdrawiam
Dagger
y3ti
Jesli chcesz zobaczyc skad przyszedl w znaczeniu z jakiej strony mozesz skorzystac,
ze zmiennej $_SERVER['HTTP_REFERER'];

Zmienna ta przechowuje adres strony, z ktrorej przyszedl do nas uzytkownik. Jesli
zmienna ta jest pusta, znaczy to, ze adres zostal wpisany recznie, tj. ta strona to jest pierwsza jaka odwiedzil "w tej sesji" uzytkownik.

Jesli chcesz zobaczyc skad przyszedl w znaczeniu skad sie laczy (z jakiego miasta, kraju etc.) zainteresuj sie klasa PEAR Net_Geo oraz Net_GeoIP
Dagger
Tak. To wiem.
Jednak interesuje mnie to czy mozna sprawdzic z jakiej strony gosc wszedl na poprzednia strone ... cos w stylu np. czy da sie sprawdzic na jakiej stronie byl gosc "3 strony temu" ?
delorian
Cytat(Dagger @ 2004-08-20 15:51:53)
Tak. To wiem.
Jednak interesuje mnie to czy mozna sprawdzic z jakiej strony gosc wszedl na poprzednia strone ... cos w stylu np. czy da sie sprawdzic na jakiej stronie byl gosc "3 strony temu" ?

Jeśli jesteś właścicielem dwóch ostatnich stron to tak, w przeciwnym wypadku nie.
id4
Witam

Dałoby się to wykonać za pomocą historii przeglądarki w JS - jednakże trzebaby odczytać te dane z przeglądarki i za pomocą php przetworzyć. Przyznam jednak, że nigdy czegoś takiego nie robiłem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.