jako że to mój pierwszy post na forum, chciałbym powitać wszystkich użytkowników

Postanowiłem stworzyć w php formularz który po zalogowaniu wyświetli komunikat o udanym zalogowaniu (po sprawdzeniu wartości dla $_SESSION['zalogowany']) w przypadku innej wartości ma wyświetlić dany komunikat, co ogólnie ma zablokować dostęp bezpośrednio z linku.
Formularz działa jak powinien, natomiast mam problem z wartością dla $_SESSION['zalogowany'] której po wykonaniu logowania przypisuje wartość "true", jednak w kolejnym pliku ta wartość to "false". Wygląda to tak jakby ta zmienna w ogóle nie została wprowadzona.
Szukałem już wiele rozwiązań jednak dalej nie mam pojęcia co z tym zrobić.
plik index.php
<?php require_once("formularz.php"); if(($_POST['log'] != "") && ($_POST['pass'] != "")) { //sprawdzam czy nie sa puste if($len >= 5) { //sprawdzam czy jest 5 znakow if(($_POST['log'] == LOGIN) && ($_POST['pass'] == PASSWORD)) { //jeżeli log i pass sie zgadzaja z podanymi stalymi $_SESSION['zalogowany'] == true; // dopisuje do sesji true } else { } } else { // jak jest mniej niz 5 } } else { //jak sa puste } } ?>
plik fromularz.php
<?php echo <<<PL <fieldset> <form method="post" action="" > Podaj Login: <input type="text" name="log" /> Podaj Hasło: <input type="password" name="pass" /> <input type="submit" value="Wyślij" /> <input type="hidden" name="checker" value="1" /> </form> </fieldset> PL; ?>
plik logon.php
<?php } else { } ?>