Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak przenieść dane z bazy do tablicy? typy danych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
humman
witam
w tablicy przechowuję numerki w postaci : 12,324,543,5654 jako text
chciałbym z nich zrobić bezpośrednio tablicę czyli jeśli pobrałem dane do zmiennej $wyniki
to takie coś:
$tablica=array($wyniki);
zwraca : Array ( [0] => 17,18,18,15 )
a chciałbym aby normalnie to przerobiło na tablicę.
czy da się to tak zrobić, czy muszę robić koniecznie explode?
abort
Chyba tylko explode. Prosto i logicznie. A jak pobierasz i jaką wartość ma zmienna przed kodem $tablica=array($wyniki); ?
KotWButach
abort mylisz się smile.gif prócz explode mamy jeszcze nieraz szybsze oraz bardziej elastyczne "wyrażenia regularne"
  1. $string = "1,23,344,4,5";
  2.  
  3. $result = preg_split('#[,]+#', $string);
  4.  
  5. print_r($result);
abort
Litosci... dla osoby z takim problemem proponować preg_match to tak jakby uczyć nauki jazdy jakimś Subaru Impreza. Owszem, Subaru jest szybsze, elastyczniejsze i lepiej wchodzi w zakręty, ale nie to jest potrzebne na kursie nauki jazdy smile.gif
Co do szybkości: obawiam się, że w w/w problemie jednak explode będzie szybsze w odniesieniu do preg_split. Co prawda nie testowałem tego, ale mam silne przeświadczenie tego. Wyrażenia regularne są fajne i bardzo elastyczne (mnie nie musisz tego tłumaczyć), ale jednak bardzo czasochłonne. Osobiście przetestowałem strpos w odniesieniu do preg_match - odnotowałem trzykrotny zysk czasowy po zastosowaniu strpos.
KotWButach
Dlatego napisałem "nieraz szybsze" bo wiadomo że nie przy tego typu trywialnych zadaniach (nie testowałem też). Ale autor tematu pytał o inne możliwości to napisałem smile.gif. Ale wydajność to ciekawy temat już dla średnich projektów myślę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.