Witam wszystkich forumowiczów mam taki problem
postanowiłem oddzielic dwie rzeczy teraz mam połączone w jednym pliku i treść i warunki
i wszystko działa mam duzo stron które mają być zabezpieczone
w tej chwili wygląda to następująco
plik sprawdz.php który sprawdza czy użytkownik jest zalogowany , czy ma opłacony abonament jeśli nie kieruje odpowiednio do strony opłacenia lub logowania
natomiast jesli ktoś jest zalogowany i ma opłacony abonament nie wyświetla treści tylko przeżuca na pierwszą strone zamiast pozostać na tej która ma includa
moje drugie pytanie jak zrobić żeby jak nie jest uzytkownik zalogowany i wejdzie na strone kodowaną jest przeżucany do logowania a póżniej na pierwszą strone portalu zamiast na strone z której był przekierowany
<?php
ob_start();
session_start(); // rozpoczęcie sesji
?>
<?php
$xxx=isset($_SESSION['login']);
include 'inc/db.php'; // połączenie się z bazą danych
$tabela = 'uzytkownik'; // zdefiniowanie tabeli MySQL
$today1 = date("Y-m-d") ;
if (!isset($_SESSION['login'])) {
header('Location: ../system/logowanie.php ');
}
$wynik=mysql_query("SELECT * FROM $tabela WHERE status2='0' and login='{$_SESSION["login"]}'");
if (mysql_num_rows($wynik) == 1) {
$informacja = mysql_fetch_array($wynik);
} else {
$wynik1 = mysql_query("SELECT * FROM $tabela WHERE status2='1' and login='{$_SESSION["login"]}'");
$row = mysql_fetch_array($wynik1);
if ($row['data3'] < $today1)
{
$wynik = mysql_query("UPDATE $tabela SET status2='0' WHERE login='{$_SESSION['login']}'"); // zapytanie zmieniajace status w bazie w przypadku
}
else
{
echo "Jesteś zalogowany jako: <b>{$_SESSION["login"]}</b> ";
echo "Ważność twojego konta: <b> {$row['data3']} </b> ";
echo '<a href="../system/logowanie.php?wylogowanie=tak"><b>Wyloguj się</b></a>';
// treść strony ktora jest zakodowana
header('Location: ');
}
}
?>
</div>
i plik gdzie jest include sprawdz.php
<?php
include "sprawdz.php"; #sprawdzenie, czy klient ma prawo jeszcze przeglądać strony z części płatnej
?>
jesteś na właściwej stronie