Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]system sesji i rewrite
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mua
Witam
mam w swoim skrypcie przyjazne odnosniki skostruowane w taki sposob
domena.pl/controler/akcja/argumenty

system sesji jest oparty na ciastkach i bazie danych
pod chrome i firefoxem działa bez problemu jednak pod ie gubi ciastka z sesji
mianowicie tak tworzę ciastka
  1. setcookie(COOKIE_NAME, $this -> user_data['id'], time() + COOKIE_EXPIRE, './');

z tego wzgledu zeby jak wejde na domeny.pl też działała sesja
pod ie się nie da zalogować sesje rejestruje ze zalogowany bo widze w bazie danych ale niestety nie odnajduje ciastka i przerejestrowuje ją na nową nie zalogowaną.
jeśli zrobię tak
  1. setcookie(COOKIE_NAME, $this -> user_data['id'], time() + COOKIE_EXPIRE, '/backend');

to logowanie pod ie i innymi przeglądarkami działa bez problemu jednakże wtedeydomeny.pl nie ma sesji bo ona się znajduje wtedy w folderze /backend
jest sposób żeby to obejść bo sesja musi działać na całej domenie a nie że później jak wejde na strone to ona jest przerejestrowana na nową w folderze './' jako nie zalogowany
czyli efekt koncowy jesli rejestruje do backendu ze mam ciastko
z innym identyfikatorem sesji w /backend a z innym w ./
prosze o pomoc nie mogę sobie poradzić
nospor
Po pierwsze:
nie: ./
a: /

po drugie:
co ma logowanie do ciastka? No teoretycznie w normalnej aplikacji nie powinno to mieć żadnego związku, gdyż logowanie powinno być oparte na sesji a nie na ciastku.
mua
w ciastku przechowuje identyfikator sesji nie korzystam z sesji z phpa zrobiłem sobie mocno zmodyfikowaną wersję tego
http://artykuly.zyxist.com/czytaj.php/wlasny_mechanizm_sesji
mua
czy ten system sesji jest coś warty w ogóle jeszcze?
nospor
O jakim systemie sesji pytasz? O standarwy czy ten mocno zmodyfikowany przez ciebie?

No i czy poprawiłeś to co ci napisałem? Wymieniłem ci dwa proste punkty. Naprawdę muszę pytać czy wykonałeś obydwa?
mua
Tak poprawiłęm i działa świetnie, dziękuję smile.gif
mówie o tym z linku który podesłałem czy ma jakiś sens jeszcze? z tego względu że swojego kodu przecież nie ujawniłem
nospor
Nie wiem, nie czytałem tego artykułu i szczerze powiedziawszy nie chce mi się go czytać smile.gif
mua
system sesji jest oparty na zasadzie ze w bazie danych jest identyfikator sesji wygenerowany do tego ip, przegladarka i numer id uzytkownika koles ktory wchodzi na strone ma rejestrowana sesje jako anonimowy czyli user od id = 0;
w ciastku jest przechowany identyfikator sesji
na podstawie ktore sa sciagane z bazy danych dane o sesji i uzytkowniku pod warunkiem ze ma takie samo ip i taka sama przegladarke oraz oczywiscie identyfkato sesji
jesli nei zaczyna dla niego nowa sesje i rejestruje te dane, wiadomo stare nieaktywne sesje sa kasowane.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.