Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomoc przy PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
bAb1k
Witam forumowiczów wink.gif. Od niedawna się bawię w PHP i jak to świeżak ... problemy wink.gif.
Mianowicie : Zabawa czasem. Weźmy przykład :
Jest sobie wyścig i trwa on : 5min i dane np. za wygraną / przegraną itp dodadzą się do tabeli dopiero po upłynięciu czasu. Nigdy się czasem w ten sposób nie bawiłem...
Zatem prośba moja taka : Jest może ktoś tutaj odważny, ktoś kto może mi pomóc zrozumieć jak to ma działać ( nie tylko na forum, ale np. gg / skype ). Z góry dziękuję, przepraszam i proszą o wyrozumiałość wink.gif.
Szymciosek
Do sprawdzania kiedy minie 5 min sam PHP nie wystarczy, tzn pewnie wystarczy, ale musiałbyś mieć gdzieś zapisane, kiedy ktoś rozpoczął wyścig, a później sprawdzać czy minęło 5 min czyli (tutaj może być pomocne jakieś odświeżanie skryptów):

Rozpoczęcie wyścigu: Pobierasz date i zapisujesz gdzieś (do tego blokada, że dany użytkownik nie może rozpocząć następnego wyścigu przed końcem pierwszego)
Sprawdzanie czasu: Pobierasz ten zapisany date i dodajesz do niego 5 min.

Na początek pobaw się samym date(...) i zobacz co zwraca, jak się do tego dodaje np 3 min itd.

http://php.net/manual/pl/function.date.php
bAb1k
Date się juz pobawiełm wink.gif. Zapewne zaraz znów idę się jeszcze poduczyć (pobawić), ale nadal nie wiem co miałeś na myśli... 'wystarczy/nie wystarczy' php ... ?
!*!
Cytat(bAb1k @ 12.10.2012, 19:27:04 ) *
ale nadal nie wiem co miałeś na myśli... 'wystarczy/nie wystarczy' php ... ?

Ustaw sesje na true że wyścig został rozpoczęty i na tej podstawie sprawdzaj czas

1. if(isset($_SESSION{'start']))
  2. {
  3. if(){ // ... tu sprawdzacz czas czy ma wiecej jak 5min itd.
  4. }
  5. else
  6. {
  7. $start = microtime();
  8. $_SESSION['start'] = true
  9. }
Szymciosek
Bardziej miałem na myśli właśnie dynamiczne sprawdzanie, bo tak to skrypt musiałby być odświeżany przez użytkownika.
adbacz
mozesz tez uzyc js do odliczania i jquery do wysłania danych o stracie zeby je zapisac w bazie
modern-web
I w ten sposób potencjalny odwiedzający może sobie wklepać dowolny czas smile.gif
Radzę, nie brać czasu od użytkownika, a z serwera.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.