Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Prosta bazka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kadis
Witam Wszystkich

Mam do zrobienia (na zaliczenie) taką małą bazke w PHPMyAdmin
Stworzyłem dwie tabele :
1-samochody , gdzie mam takie kolumny jak :marka , model , rok_produkcji , cena ,ipt
2- klienci , gdzie mam takie kolumny jak :pesel , imię , nazwisko , adres , itp

i teraz mam takie pytanie i prośbę:
Nie wiem jak to zrobić w tym PHPMyAdmin relacje między tymi tabelami , żeby to było coś na zasadzie komisu: tzn osoba X kupiła samochód Y

Będę wdzięczny za pomoc

Pozdrawiam cześć
CuteOne
Do obu tabel dodaj unikalny identyfikator (google twym przyjacielem) z opcją AUTO_INCREMENT
Jeżeli ustawiłeś silnik bazy na MyISAM lub go nie zmieniałeś to zmień na InnoDB
Po utworzeniu identyfikatorów utwórz dodatkową tabelę o nazwie klienci_samochody o strukturze

id_klienta | id_samochodu
Oba to INT(11) z kluczem PRIMARY (tym razem bez AUTO_INCREMENT)

Teraz wejdź do Struktura->Widok relacyjny(u dołu) i ustaw odpowiednie relacje
kadis
Witam

Dzieki za szybką odpowiedź , a czy w tabeli klienci jako unikalny identyfikator moge użyć kolumny "pesel"
Silnik bazy mam na MyISAM więc go zmienie na InnoDB.

Ps. Jeżeli chodzi o bazy danych to dopiero raczkuje w tym temacie , a niestety "wujek google" nie potrafił odpowiedzieć na moje pytania tak rzeczowo , tak więc wielkie dzięki

Pozdrawiam cześć.

CuteOne
Jeżeli jest unikalny to nie ma ku temu przeszkód - tylko po co wink.gif jak będziesz usuwał/edytował Pana X to za każdym razem będziesz musiał uwzględniać to jako parametr. Również przy łączeniu tabel relacjami kiepsko to będzie wyglądało

np.
1234567891011 <-> 1
1234267891011 <-> 1
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.