Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MySQL dłuższe zapytanie..
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
xxdrago
Witam, mam dosyć długie zapytanie i trochę się już w nim gubię potrzebowałbym pobrać newsy z określonej kategorii:

Tabela kategorie:
id kategoria_id news_id
1 2 102
2 1 102

1. $dane = 'SELECT n.id, n.nazwa, n.`data` , n.autor, n.tresc, n.typ, n.link, COUNT( k.id ) AS ilosc
  2. FROM newsy_strony n
  3. LEFT JOIN komentarze k
  4. USING ( id )
  5. WHERE n.typ =1
  6. GROUP BY n.id
  7. ORDER BY n.data DESC
  8. LIMIT ' . $start . ',' . ($end - $start + 1);

Tabela newsy:
id nazwa data autor tresc typ link

i troszeczkę się w tym zapętliłem ... Jak by miał ktoś chwile i mógł coś doradzić to bardzo proszę...

Pozdrawiam,
Tomasz
bpskiba
w zapytaniu masz tabele "newsy_strony" oraz "komentarze", a w opisie inne nazwy.
Na oko błędem jest połączenie USING(id)
Na drugie oko błędem jest też GROUP BY n.id - choć może być prawidłowe...
phpion
Podpowiem:
  1. POBIERZ
  2. dane
  3. Z tabeli_laczacej_news_z_kategoria
  4. DOLACZ tabele_newsow
  5. GDZIE kategoria TO 123;
xxdrago
Dzięki za odpowiedź, już coś kminie, tylko że wystarczy że coś dodam już mam w składni błąd. Wszystko było by ok tylko jeszcze zapomniałem dodać, że mam jeszcze tabele:
OUNT( k.id ) AS ilosc
FROM newsy_strony n
LEFT JOIN komentarze k

komentarze, w której liczę ilość komentarzy... i za cholerę nie mogę się odnaleźć i dodać jeszcze tych kategorii.. To co dałem, tam wyżej działa mi idealnie.. tylko teraz zaczęły pojawiać się problemy... jak chce coś dodać.. Muszę, mieć 2x left join ale jak go dodam to od razu błąd składni...

Edit:
SELECT newsy_strony.id, newsy_strony.nazwa, newsy_strony.data, newsy_strony.autor, newsy_strony.tresc, newsy_strony.typ, newsy_strony.link, kategorie_newsy.news_id
FROM newsy_strony
LEFT JOIN kategorie_newsy ON newsy_strony.id = kategorie_newsy.news_id
WHERE kategorie_newsy.kategoria_id =1

Potrzebowałbym pobrac jeszcze te komentarze...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.