"Przyklad1"=>"przyklad1.php", "Przyklad2"=>"przyklad2.php", "Przyklad3"=>"przyklad3.php", "Przyklad4"=>"przyklad4.php" ); (..) public function WyswietlMenu($przyciski) { foreach($przyciski as $nazwa=>$url) { $this->WyswietlPrzycisk($szerokosc, $nazwa, $url, !$this->CzyToAktualnyURL($url)); } } public function CzyToAktualnyURL($url) { { return false; } else { return true; } } public function WyswietlPrzycisk($szerokosc, $nazwa, $url, $active=true) { if ($active){ <a href=\"".$url."\"></a> <a href=\"".$url."\"><span class=\"menu\">".$nazwa."</span></a></td>"; }else{ <span class=\"menu\">".$nazwa."</span></td>"; } }
Nie rozumiem w linijkach odpowiednio
18. Czemu w nawiasie na końcu ustawiamy CzyToAktualnyURL na false?
i
34. Po co ta wartośc active?
Ogółem to po wywaleniu funkcji CzyToAktualnyURL i tak całośc działa - czyli na danej podstronie link do niej samej jest nieaktywny..
Kod skróciłem do takiej postaci:
"Przyklad1"=>"przyklad1.php", "Przyklad2"=>"przyklad2.php", "Przyklad3"=>"przyklad3.php", "Przyklad4"=>"przyklad4.php" ); (..) public function WyswietlMenu($przyciski) { foreach($przyciski as $nazwa=>$url) { $this->WyswietlPrzycisk($szerokosc, $nazwa, $url); } } public function WyswietlPrzycisk($szerokosc, $nazwa, $url, $active=true) { }
i działa. I teraz szczerze mówiac nie mam pojęcia czemu