Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]index.php?cośtam
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Stelivo
Cześć

Dlaczego jak widzę na stronach (popularnych/profesjonalnych i tych mniej) o coś takiego : index.php?cośtam , jakie to ma zalety i jak to wywoływać ?(zrobić)
b4rt3kk
Ale index.php?costam=3123 czy samo index.php?costam? W pierwszym przypadku jest to po prostu przekazanie zmiennej metodą GET, a w drugiej zapewne mod rewrite, choć raczej by ktoś przepisał .php na .html, ale to zależy od upodobań. Takie to ma zalety, że możesz w ten sposób przekazać dajmy na to nr aktualnie otwartej strony, jakieś id czy to konta, czy użytkownika, czy artykułu. Jeśli idzie natomiast o przyjazne linki to ma to zalety przy SEO, a także ładniej wygląda sam link, jest prostszy w zapamiętaniu przez użytkownika.
Stelivo
Bo coś słyszałem , że ludzie tak ustawiają , że jak mają główną stronę to nie robić innych to mają we wszystich podstronach.
nospor
Cytat
że jak mają główną stronę to nie robić innych to mają we wszystich podstronach.

A ja bo cos slyszalem, ze jak ludzie byc na forum to ludzie belkotac bo nie chciec im sie pisac tak by inni zrozumiec....
Stelivo
Może nie wyraźnie piszę , bo zagadnien z PHP dopiero się uczę , ale chodzi mi o to , że jak jest Główna strona (index.php) I ktoś ustawi sobie te znaczki za linkiem np : podstrona.php?cośtam , to zamiast robić tą stronę to wklejają tylko kod a ten szablon na stronie głównej jest na tej podstronie wraz z kodem.
taktak
Cytat
Cytat
że jak mają główną stronę to nie robić innych to mają we wszystich podstronach.
A ja bo cos slyszalem, ze jak ludzie byc na forum to ludzie belkotac bo nie chciec im sie pisac tak by inni zrozumiec....

Rozwaliliscie mnie tym yahoo.gif

a co do tematu to jest to podstawa podstaw w php, poczytaj o przekazywaniu zmiennych metoda GET a to jest to o co Ci chodzi w jednym pliku:

1. <header>...</header>
  2.  
  3. <div class="site>
  4. <?php
  5. if($_GET['costam']=="jeden")
  6. {
  7. echo 'jeden';
  8. }elseif($_GET['costam']=="dwa")
  9. {
  10. echo 'dwa';
  11. }
  12. ?>
  13. </div>
  14.  
  15. <footer>...</footer>

teraz masz 2 podstony w jednym pliku. Wchodzisz na domena.pl?costam=jeden to wyswietli Ci to co masz w GET jeden. Rozumiesz? Oczywiscie GET-a trzeba fltrowac wiec jak sie uczysz to poczytaj tez o zabezpieczeniach
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.