Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Pierwszy zarejestrowany
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kerth
Cześć,
jak zrobić coś takiego aby zawsze pierwszy zarejestrowany użytkownik był adminem? W bazie mam kolumnę `admin`. Chodzi mi aby zawsze przy pierwszej rejestracji ustawiało tam graczowi '1' czyli jest adminem a reszcie na '0' czyli nie. Może mi ktoś zilustrować to na jakimś przykładzie?
Helid
Zanim wyślesz do bazy danych zapytanie które doda nowy rekord do tabeli admin (insert into admin), sprawdzasz czy jakiś rekord już istnieje (Select count(*) from admin ). Jeśli zapytanie wykonane wcześniej zwróci 0 (czyli nie ma innych użytkowników) to wysyłasz zamiast normalnego zapytania, zapytanie które ustawi dodatkowo "1" graczowi".
---edit
Nie wiem jakie ma to mieć zastosowanie, tworzysz jakiś pierwszy soft pod publikę wink.gif?. Zauważ jeszcze że pierwszy użytkownik będzie miał id 1, możesz to wykorzystać przy logowaniu, choć jak niżej lobopol napisał to trochę dziwne.
lobopol
em podczas rejestracji robić
[MYSQL] pobierz, plaintext
[MYSQL] pobierz, plaintext

i jeżeli jest 0 wyników to dawać uprawnienia admina? Ale osobiście bym tego tak nie zrobił, dałbym osobny formularz do rejestracji zablokowany, a najlepiej usuwany po instalacji skryptu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.