function Wyswietl_aktualnosc($nazwa_uz){ $lacz = lacz_bd(); $wynik = $lacz->query("select temat,tresc, data from aktualnosc where nazwa_uz = '".$nazwa_uz."'"); if (!$wynik) { } $liczba_newsow = $wynik->num_rows; for ($i=0; $i <$liczba_newsow; $i++) { $wiersz = $wynik->fetch_assoc(); echo'<h3>'.stripslashes($wiersz['temat']).htmlspecialchars($temat)."<input type=\"checkbox\" name=\"usun_mnie[]\"value=\"".$temat."\">"; } }
funkcje usuwającą:
function usun_aktualnosc($prawid_uzyt, $temat) { $lacz = lacz_bd(); if (!$lacz->query("delete from aktualnosc where nazwa_uz='".$prawid_uzyt."' and temat='".$temat."'")) { throw new Exception('Usunięcie aktualnosci nie powiodło się.'); } return true; }
oraz skrypt usun.php:
<?php require_once('funkcje_newsow.php'); require_once('funkcje_prawid_dane.php'); require_once('funkcje_uwierz.php'); $usun_mnie = $_POST['usun_mnie']; $prawid_uzyt = $_SESSION['prawid_uzyt']; sprawdz_prawid_uzyt(); if (!wypelniony($_POST)) { echo '<p>Nie wybrane zostały żadne aktualnosci do usunięcia.<br/> Proszę spróbować ponownie.</p>'; exit; } else { foreach($usun_mnie as $temat) { if (usun_aktualnosc($prawid_uzyt, $temat)) { } else { } } } else { } } ?>
Mój problem polega na tym że gdy zaznacze pole chceckbox z tematem aktualnosci i klikne usun to skrypt usun.php nie dostaje zmiennej $temat wnioskuje to po wywołaniu funkcji print_r(); z parametrem $usun_mnie jak i tez $_POST nie wiem jaka jest tego przyczyna.
Drugą kwestią jest samo usuwanie, funkcji usun_aktulnosc przekazuje nazwe uzytkownika zalogowanego i temat, chciałbym tez aby funkcja ta usuwała
tresc i date wstawienia aktualnosci tylko nie wiem jak przekazać funkcji usun_aktualnosc date oraz tresc. Czy mozna tak zbudować to zapytanie zeby usunelo te rekordy na podstawie nazwy uzytkownika i tematu? Jeśli nie to w jaki sposob przekazać skryptowi usun.php tresc i date?