Hej,
mam zrobioną stronę dla biura nieruchomości na Symfony2, i teraz do zrobienia moduł eksportu ofert nieruchomości na różne portale. Najczęściej jest to eksport danych w określonym formacie do plików XML ale też czasami portale z ogłoszeniami udostępniają WebAPI. Założenia są takie:
1. Chcę do tego podejść jak najlepiej, tak, żeby nie musieć co chwilę przepisywać całego kodu przy ew. zmianach czy dodaniu kolejnego portalu do eksportu.
2. Dane mam w określonym formacie w swojej bazie - czasami są potrzebne "tłumaczenia" niektórych parametrów, tj. typ budynku ja mam 5 możliwości, jakiś portal 3 - gdzieś muszę to obrobić w locie.
3. Na chwilę obecną wyobrażam to sobie tak, że mam gdzieś dla konkretnego portalu/typu eksportu (XML albo WebAPI) pliki/klasy "tłumaczy" danych z "mojego" na ichnie i jak jest potrzeba to po prostu dodaję następny.
Nigdy nie robiłem czegoś podobnego, więc każde sugestie będą dla mnie cenne jak najefektywniej do tematu podejść. W jakiej strukturze zorganizować "tłumaczy", jakieś sugestie z jakimi tematami/implementacjami podobnych tematów warto żebym się zapoznał, itd.
Z góry dziękuję za sugestie