Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony][Symfony2][SF2]Eksport danych via WebAPI i pliki xml - jak podejść?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Magician
Hej,

mam zrobioną stronę dla biura nieruchomości na Symfony2, i teraz do zrobienia moduł eksportu ofert nieruchomości na różne portale. Najczęściej jest to eksport danych w określonym formacie do plików XML ale też czasami portale z ogłoszeniami udostępniają WebAPI. Założenia są takie:
1. Chcę do tego podejść jak najlepiej, tak, żeby nie musieć co chwilę przepisywać całego kodu przy ew. zmianach czy dodaniu kolejnego portalu do eksportu.
2. Dane mam w określonym formacie w swojej bazie - czasami są potrzebne "tłumaczenia" niektórych parametrów, tj. typ budynku ja mam 5 możliwości, jakiś portal 3 - gdzieś muszę to obrobić w locie.
3. Na chwilę obecną wyobrażam to sobie tak, że mam gdzieś dla konkretnego portalu/typu eksportu (XML albo WebAPI) pliki/klasy "tłumaczy" danych z "mojego" na ichnie i jak jest potrzeba to po prostu dodaję następny.

Nigdy nie robiłem czegoś podobnego, więc każde sugestie będą dla mnie cenne jak najefektywniej do tematu podejść. W jakiej strukturze zorganizować "tłumaczy", jakieś sugestie z jakimi tematami/implementacjami podobnych tematów warto żebym się zapoznał, itd.

Z góry dziękuję za sugestie
AxZx
ze względu na to, że nie wiesz jak to zrobić, to punkt 1 jest raczej prawdopodobny.
napiszesz to kilka razy, będziesz modyfikował i w końcu będzie dobrze.
będą dochodzić kolejne portale, będą różne metody przesyłania danych. zmiany są nieuniknione.

ja bym zrobił jakieś API, które byłoby sztywne. dla każdego serwisu zewnętrznego (portal) zrobiłbym osobny serwis (manager, klasa), który komunikował by się z tym API.
każdy serwis miałby zaimplementowane jakieś mechanizmy do zapisu/odczytu danych z zewnątrz.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.