Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wybieranie kilku wartości z bazy danych |zapytanie o zamknięcie karty w przegladarce
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Star
Witam
Mam problem z wybieraniem kilku wartości z tej samej tabeli w bazie danych
Np mam stronę gdzie jest kilka firm i do każdej należą jakieś osoby.
Na jednej podstronie mam formularz gdzie się podaje nazwę firmy, np X, to przesyła do bazy danych ta nazwę i zapisuje w odpowiedniej kolumnie.
I na innej podstronie jest tabela która powinna pokazywać wszystkie osoby z tej firmy. Jeśli wpisze jedna nazwę to pokaże poprawnie jednak co zrobić aby wyświetlalo kilka? Np jeśli wpisze X, Y to ma wyświetlić wszystkie osoby z tych dwóch firm, jeśli wpisze X, Y, Z to z tych trzech itd. Na razie kod do wyświetlania wygląda tak:
  1. $query = "SELECT `imie` ".
  2. "FROM `{$_SESSION[db_prefix]}_firmy` ".
  3. "WHERE `firma` = '$_SESSION[nazwa]' ";
  4. $result = mysql_query($query);
  5. if($result) $num_results = mysql_num_rows($result);
  6. else $num_results = 0;
  7.  

A drugie pytanie, co zrobić aby przed zamknięciem karty w przeglądarce wyskoczył komunikat z pytaniem czy na pewno zamknąć kartę?
Pyton_000
2. "window.onbeforeunload"

1. Musisz porozdzielać to co przekazujesz do BD np po , potem trim z wartości, potem w pętli ująć każdy string w ' i zrobić implode(',', $tab) do zapytania
WHERE firma IN (...)
Star
moglbys mi pomoc z kodem ? bo nie ogarniam tego porozdzielania, a na js tez sie nie znam niestety
Pyton_000
explode, implode

Tu masz wrzucenie w cudzysłów
  1. foreach($tablica as &$slowo) {
  2. $slowo = "'{$slowo}'";
  3. }
  4. unset($slowo);

funkcje Ci podałem więc działaj smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.