Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] rysowanie obrazków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Strongerr
Witajcie,

Proszę o pomoc bo utknąłem w nauce, a nawet kopiując gotowe listingi nie działa mi poprawnie.
mianowicie: podczas uruchamiania skryptu nie wyświetla mi się obraz.
wyświetla mi się mała ikonka obrazku (w IE krzyżyk "X" w operze taki rysuneczek)

biblioteke GD2 mam zainstalowana w phpinfo wszystko jest enabled, również w GIF read i write, próbowałem również z PNG i JPG ale też nie działa.
Z bliblioteka raczej wszystko ok, bo jak użyję ImageGif z drugim parametrem zapisując do pliku np "Obraz.gif" to obrazek się poprawnie zapisuje.
  1. <?php
  2. header("Content-type: image/gif");
  3. $obrazek = ImageCreate(100,100);
  4. $czerwony = imagecolorallocate($obrazek, 255,0,0);
  5. $niebieski = imagecolorallocate($obrazek, 0,255,0);
  6. imagerectangle($obrazek,15,15,55,85,$czerwony);
  7. ImageGif($obrazek);
  8. ImageDestroy($obrazek);
  9. ?>
Comandeer
Nie przypadkiem wkrada Ci się BOM/spacja/cokolwiek na początek pliku? Bo SOA #1 - kod u mnie działa wink.gif

BTW warto pamiętać, że każdy człon nagłówka HTTP powinno się pisać dużą literą, zatem Content-Type
Kshyhoo
Zakomentuj linijkę header("Content-Type: image/gif"); i uruchom. Wklej komunikat.
Strongerr
Cytat(Kshyhoo @ 22.07.2015, 17:14:28 ) *
Zakomentuj linijkę header("Content-Type: image/gif"); i uruchom. Wklej komunikat.

po zakomentowaniu w/w linijki na ekranie wyświetliło się dokładnie coś takiego:

GIF87add���,dds��������ڋ�޼���H�扦�ʶ� ��L�������� �Ģ��L*�̦� �J�Ԫ���j�ܮ� ������N����� �������������(8HXhx��������iX;
Kshyhoo
Czyli kod działa. Zapisz bez BOM, w pliku nie może też być żadnych znaków przed <?php.
Strongerr
Dzięki wielkie, kodowanie bez BOM i problem rozwiązany

Temat zamknięty.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.