Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][MySQL][PHP]Ładowanie w tle ajax
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
programistaarek
Witam mam takie pytanie chciałbym abyście mnie nakierowali bądź dali odpowiedź. Moim celem jest wykonanie formularza który wykona x czynność do bazy danych i nam w tle to się stanie bez przeładowania strony. Np daje prosty przykład mam stronę i na samej górze pasek stanu z informacjami gracza i powiedźmy 100 punktów i wykonuje jakąś czynność o której pisałem wyżej i mi odświeża to bez przeładowania. Czytałem ,że takie coś wykonać można z użyciem ajaxa i to się nazywa bodajże request ale nie bardzo się orientuje jak by to wykonać.
thek
A chociaż cokolwiek o AJAX czytałeś? Bo stron które dają dziesiątki przykładów, w tym AJAX-a z użyciem różnych bibliotek JS (jQuery, ANgular.js dla przykłądu) albo nawet w czystym JS jest naprawdę dużo. To zazwyczaj zaledwie kilka linijek kodu gdy korzystamy z tychże bibliotek.
programistaarek
Tak czytałem i doczytałem się to czego szukam mogę wykonać w ajaxie
np o jak zrobić w tle .
  1. if(($user['trener'] - time()) <= 0 and $user['trenuje'] == 1){
  2. $dodastat = 1;
  3. $dodaszac = 5;
  4. setuser($user['login'], " klincz = klincz +'$dodastat', forma = forma + '$dodaszac', trenuje = '0',trener='0', silownia='0'");
  5.  
  6. }

i by to się bez przeładowania dodało.
thek
Na początek musisz zrozumieć, że przeglądarka i serwer są niezależne. Przeglądarka robi ping i czeka czy serwer zrobi pong. Poza tym to nie może być byle jakie "ping", inaczej serwer nie wie o co przeglądarce chodzi. Tu właśnie działa AJAX. Naprawdę poczytaj wpierw o tym czym jest AJAX, zobacz przykłady i przygotuj serwer na to, by wiedział co zrobić gdy usłyszy ping, zrozumiał to i odpowiedział właściwym pong.
programistaarek
spoko smile.gif gdy juz to ogarnę to napiszę do was smile.gif

spoko smile.gif gdy juz to ogarnę to napiszę do was smile.gif
Damonsson
Masz banalny przykład jak to działa, co byś się nie męczył: http://www.9lessons.info/2009/06/comment-s...ax-and-php.html
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.