Może temat niezbyt jasno wyjaśnia o co mi chodzi, ale zaraz to wyjaśnię.
Chodzi mi o to, że mam taki kod :
<?php $Number = (string)$_POST["text"]; { if ($Number == null) { $Num3 = "Wprowadz liczbe! "; } else { { $_SESSION["Trials"]+=1; } else { $_SESSION["Trials"] = 1; } } } $number = (string)$_POST["text"]; { { if ($_COOKIE["Random"] > $Number) { $Kom1 = "Podana liczba jest za mala. Sprobuj jeszcze raz!"; $Ses1 = "Liczba, ktora podales :".$Number; $Ses2 = "Proby : ".$_SESSION["Trials"]; } elseif ($_COOKIE["Random"] < $Number) { $Kom1 = "Podana liczba jest za duza. Sprobuj jeszcze raz!"; $Ses1 = "Liczba, ktora podales :".$Number; $Ses2 = "Proby : ".$_SESSION["Trials"]; } elseif ($_COOKIE["Random"] == $Number) { $Kom1 = " Gratulacje odgadles liczbe ! "; $Kom1 .= " Zagraj jeszcze raz ! "; $Ses2 = "Proby : ".$_SESSION["Trials"]; $Guess = 1; } } } else { } ?> <html> <head></head> <body> <div style="text-align:center; width:100%; border: 2px black solid"> <h3>Odgadnij Liczbe od 1 do 100</h3> <form action ="gra.php" method ="POST"> <div style ="color:green"> <p><?= $Ses1; ?></p> <p><?= $Ses2; ?></p> <p><?= $Kom1; ?></p> </div> <p style ="color:red;"><?= $Num3; ?></p> <br> <input type="text" name="text"> <br><br> <?php if ($Guess == 0): ?> <input type="submit" value="Wyslij" id="submit" name="submit"> <?php else: ?> <input type="submit" action ="gra.php" value="Zagraj jeszcze raz!" id="submit" name="submit" <?php endif ?> <br><br> </form> </div> </body> </html>
I wyskakuje mi przy nim błąd Notice: Undefined variable: Num3 in C:\WebServ\httpd-users\cos\gra.php on line 73. Wiem, że chodzi tutaj o to, że wykonywana jest zmienna num3 wcześniej niż jest zdefiniowana w kodzie. Dlatego moje pytanie jest jak zrobić by uniknąć takiego błędu?
A druga sprawa jest taka, że mam zapamiętywaną liczbę w cookies i chciałbym żeby po wyłączeniu strony i włączeniu cookies były na nowo generowane, a nie trzymało wcześniejszych (tak samo sesja). Wiem tyle, że muszę zrobić takie przekierowanie w stronie np "http://localhost/~cos/gra.php?=1321310" i żeby za każdym razem generowało nowe przejście na stronę.