Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konfiguracja serwera poczty - problem z odbieraniem
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Forti
Cześć!

Udało mi się na VPS (ubuntu) tak, aby wysyłać mail, chociaż i to nie działa prawidłowo.

konfigurowałem pod SSL (open-ssl...) i działa jedynie z poziomu samego VPS (lokalnie błąd z autoryzacją certyfikatu), plus działa tylko z konfiguracja siftmailer encryption: TLS, port: 25. Z ssl na port 465 wywala dziwne błędy połączenia. Na localhost telnet pokazuje port otwarty, na remote mam connection refused.

Konfiguracje wykonywałem wg:

https://www.digitalocean.com/community/tuto...nd-spamassassin

czyli postfix, dovecot i antyspam, który chwilowo wyłączyłem.

Wyłączyłem SSL - dzięki temu mogę właśnie na ów TLS się logować z poziomu servera -,- z remote i tak wywala błąd z certyfikatem.

Cytat
# SSL/TLS support: yes, no, required. <doc/wiki/SSL.txt>
ssl = no

# te pliki postfix wygenerowałem używając open SSL
ssl_cert = </etc/ssl/certs/postfix.pem
ssl_key = </etc/ssl/private/postfix.pem

No i wysyłka maili pod uzytkonika, z którego wysyłam wiadomości i którego skonfigurowałem zgodnie z tutorialem kończy się wiadomością zwrotną Delivery Status Notification (Failure)‏

Może komuś będzie się chciało sprawdzić co mogę zmienić / zrobić.

Być może wina leży po stronie dns MX?

konfiguracja:
mail.domena.pl. 3600 A x.x.x.x
*.domena.pl. 3600 MX 10 mail.domena.pl.

W tym tutorialu nic nie ma o właśnie ustawieniach DNS. Znalazłem to w innych tutorialach, połączyłem fakty itp. nie podoba mi się to mail.domena.pl. - to mail. konkretnie mówiąc hm...

vokiel
Do sprawdzenia połączenia możesz użyć telnet'a albo openssl, np:
Kod
telnet mail.domena.pl 25
openssl s_client -crlf -connect mail.domena.pl:465

Potem
Kod
HELLO mail.domena.pl
# powinno zwrócić kod 250 i nazwę mailserwera, np
250 mail.domena.pl

# wyjście
QUIT

Certyfikat pewnie masz weryfikowalny (pamiętam z wątku o SSL) raczej nie self-signed, tak?

A co masz w wiadomości Delivery Status Notification?

Bardzo często robi się sub-domenę pod serwer pocztowy, dzięki temu możesz mieć rozdzielenie usług (serwer www na innej maszynie niż serwer pocztowy).
Co do samej konfiguracji DNS to czemu masz *.domena.pl dla MX? IMHO powinno być też mail.domena.pl
Ja na hostingu mam:
Kod
Nazwa | Typ | Wartość
--------------------------
mail  | A   | X.X.X.X
mail  | MX  | 10

Dig pokazuje:
Kod
domena.pl.             12956   IN      MX      10 mail.domena.pl.
mail.domena.pl.        14172   IN      A       X.X.X.X
Forti
Certyfikat jest self-signed.

Cytat
openssl s_client -crlf -connect mail.domena.pl:465

zwraca:

Cytat
CONNECTED(00000003)
6715:error:140770FC:SSL routines:SSL23_GET_SERVER_HELLO:unknown protocol:/BuildRoot/Library/Caches/com.apple.xbs/Sources/OpenSSL098/OpenSSL098-59/src/ssl/s23_clnt.c:618:

Muszę wymyśleć jak użyć tego weryfikalnego certyfikatu z poprzedniego wątku o SSL wink.gif On był pod HTTPs - to nie będzie w niczym wadzić?
vokiel
Nada się, certyfikat to certyfikat, obojętne czy do www czy do poczty, czy do podpisywania maili/dokumentów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.