Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Jak zaimportować zawartość pliku js?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
tryme
Cześć,

Najpopularniejszy skrypt jaki blokuje AdBlock każdy z nas zna:
Kod
<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script>

Czy możliwe jest wykonanie lekkiej zmyłki AdBlocka wg poniższego schematu?

Zastępujemy adres do pliku js na lokalny adres na naszym serwerze, który oczywiście w razie potrzeby może zmieniać swoją nazwę w dowolnym momencie:
Kod
<script async src="/moj_plik_923993.js"></script>

Zawartość pliku moj_plik_923993.js
Kod
magiczne zaciągnięcie zawartości pliku pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Czy powyższe da się wprowadzić w życie tak, aby działało?
Comandeer
A czy AdSense nie ma zabezpieczenia przed takimi krętactwami? Wiem, że ich skrypt dzielnie się bronił przed wszelkimi próbami modyfikowania reklam w locie przez DOM.
tryme
Żebyśmy się dobrze zrozumieli - nie mam zamiaru nikogo oszukiwać, jedynie wyświetlić reklamy tym co je blokują. Skrypt AdSense jest tylko przykładem, gdyż większość kodów do wpięcia ma taką samą budowę.
Comandeer
Nie mówię, że chcesz oszukać. Faktycznie, mogło to źle zabrzmieć, przepraszam. Chodziło o to, że było coś w skrypcie AdSense, co blokowało takie próby.

Można próbować to robić przy pomocy mod_rewrite, np. przekierowywać wszystkie nieistniejące adresy z js na końcu do skryptu reklam.
by_ikar
Tutaj dochodzi jeszcze kwestia tego że to jest blokada po hoście jakby, tzn filtrowane są requesty względem hosta jak i nazw plików. Mało tego, adblock wyszukuje w drzewie DOM odpowiednie klasy, nazwy ramek, czy nazwy linków/plików (kiedyś jakąś klasę nazwałem .adds i mi adblock ukrył diva z całą zawartością). Przykro mi, ale nie da się tego obejść. Bo nawet jak ty w jakiś sposób to obejdziesz, ktoś znajdzie twoja reklamę, host lub plik, doda do reguły, reguła się zaktualizuje u wszystkich użytkowników i lądujesz w punkcie wyjścia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.