Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript][PHP]przyrownanie danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MaciekDZN
poprawcie mi ten kod:
  1. $szerokosc = round($szerokosc,0);
  2.  
  3. ?><script type='text/javascript'>
  4. var a;
  5. a = document.write(screen.width);
  6. <?echo"
  7. if(";echo $szerokosc;echo" > a){
  8. ";echo '<br />';$szerokosc = 1;echo "
  9. }</script>";

nie umiem przypisac tego i porownać ....
markuz
Co ten "kod" ma "robić"?
MaciekDZN
porownac zmienna $szerokosc z zmienna z js "a" i sprawdzic czy szerokosc jest wieksza od a i wyswietlic enter wink.gif
markuz
Na początku wykonuje się PHP, potem JavaScript. Czyli w PHP nie sprawdzisz screen.width chyba, że sobie je wyślesz przez AJAX.

Jaki jest wyższy cel tego skryptu? Przystosowanie wyświetlanego tekstu do różnych rozdzielczości?
MaciekDZN
niee, chodzi o pliki graficzne

nie mam pojecia jak wykorzystać przesylanie w postcie czy getcie za pomocą ajaxu wiec moze jakies nakierowanie lub myslalem nad metodą "map" lecz bd musial edytowac kazdy plik graficzny aby dodac do niego wyglad buttona a latwiej jest tak, tak mi sie wydaje
gorden
1. @media i różny background w zależności od rozdzielczości
2. wszystkie dane sprawdzane przez js - mozesz i javascriptem zmieniac background albo src obrazka
3. xmlhttprequest
MaciekDZN
  1. echo "<script language='JavaScript'>
  2. var a;";
  3. ?>a = <?echo$szerokosc;?>;
  4. if(a>screen.width){document.write("<br />");
  5. a = 1;<?
  6. echo "}</script>";

to dziala tylko troche, musze teraz przy wpisaniu enter przypisac do zmiennej $szerokosc wartosc 1 i zeby to dzialalo bo przy dodaniu takich wartosci przyjmuje mi podstawowe po wczytaniiu pliku przez serwer czyli np. 100, 360, 600, 1000, 1400, 1600 .... no a przy wartosci $szerokosc>screen.width ma przypisac wartosc 1 aby po zzerowaniu szerokosc rosla od poczatku czyli od nowej linii. a na podanym przykladzie szerokosc nie wraca do wartosci jeden "1"

jak to zrobic za pomoca json ajax?
gorden
Cytat(MaciekDZN @ 6.03.2016, 02:39:45 ) *
to dziala tylko troche

czyli nie działa - i nie zadziała. przeczytałeś chociaż mojego posta? tam masz praktycznie gotowy kod
MaciekDZN
to może inne pytanie, jak przypisać ten kod:
  1. $roz_x="<script language='JavaScript'>screen.width;</script>";
  2.  
  3. //bo gdy chce wyswpietlic poprzez echo ten kod to wyswietla sie tak:
  4. echo $roz_x;

wyświetli: <script language='JavaScript'>screen.width;</script>

jak zrobic zeby $roz_x wyswietlilo np. 1366 i taka wartosc byla przypisana do zmiennej $roz_x ?
markuz
Nie da się, bo PHP się wykonuje wcześniej niż JavaScript. Wpisz sobie w google AJAX i poczytaj..

Request HTTP -> Serwer -> Wykonuje PHP -> Wysyła odpowiedź (w postaci HTML + JavaScript) -> Przeglądarka to wczytuje, wyświetla i wykonuje JavaScript
MaciekDZN
jak przypisac kod do zmiennej:
  1. <?php
  2. $zmienna = "<script language='JavaScript'>screen.width;</script>";
  3. ?>

aby po wykonaniu $zmienna wysiwtlilo 1366 - szerokosc ekranu a nie jak mi wyswietla:
Kod
<script language='JavaScript'>screen.width;</script>
nospor
Przeciez juz o to pytales i dostales wyrazna odpowiedz: NIE DA SIE
com
słowo klucz AJAX, a tak się nie da wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.