Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]PDO ,pozbycie sie try/catch
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Star
WItam

Chcialbym zmienic mysql na PDO i mam problem z instrukcja try/catch. Mianowicie gdy uzywam tego na danej stronie to spoko, wszystko gra ,jednak mnie zalezy aby polaczenie z baza danych bylo w funkcji ,wczesniej mialem
  1. function db_connect()
  2. {
  3. }

i wszystko smigalo, gdy musialem sie polaczyc wpisywalem tylko db_connect(); i juz ,a przy try/catch mam problem bo nie da sie tego zamknac w funkcji: gdy odwolam sie do pliku przy pomocy require() to wyskakuje mi "Undefined variable: db_pdo ..." chociaz w funkcji ta zmienna jest zdefiniowana.

natomiast gdy zmienilem try/catch na IF'a "
  1. if(!$db_pdo)
to w przypadku niepolaczenia z baza ukazaly sie dane logowania do bazy.

Ma ktos jakis pomysl w jaki sposob moge polaczenie przez PDO zamknac w funkcji ?

Pozdrawiam.
viking
A po co chcesz ten obiekt zamykać w funkcji? To takie trochę strukturalne myślenie. Możesz albo rozszerzać sam obiekt PDO, albo przekazywać go np poprzez fetch(PDO $db){...}
Star
nie chce na kazdej stronie pisac try { ...
tak jak napisalem ,w mysql napisalem sobie prosta funkcje i latwo laczylem sie z baza danych i tu chcialbym aby bylo tak samo. No chyba ze nie jest to mozliwe ?smile.gif
viking
A co zrobisz w przypadku commita/rollbacka transakcji?
Opisujesz scenariusz 2 z mojego pierwszego posta. Utwórz gdzieś połączenie i przekazuj ten obiekt dalej do funkcji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.