Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak pracodawcy patrzą na umowę zlecenie?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
mylovelyengland
Czy mam szansę znaleźć taką pracę?Może ktoś z was tak pracuje?Czy jak w ogłoszeniu pisze że umowa o pracę to czy zatrudnią o dzieło/zlecenie?
com
bywają różne umowy, bardziej im pasują śmieciowe umowy bo nie musza tyle płacić, wiec znajdziesz i takie i takie wink.gif
Pyton_000
Prawie każdy kto oferuje UoP chętnie zatrudni cię na UZ bo to dla niego mniejsze koszta, mniej papierowej roboty itd. A już najchętniej na DG
Dejmien_85
Cytat(Pyton_000 @ 14.05.2016, 18:02:39 ) *
Prawie każdy kto oferuje UoP chętnie zatrudni cię na UZ bo to dla niego mniejsze koszta, mniej papierowej roboty itd. A już najchętniej na DG

W IT prawie wszyscy pracują na DG, nawet Ci starsi - wiadomo, dobra kasa. Ale wszyscy jakby ignorowali fakt, że przy płaceniu minimalnego ZUS-u po 30 latach pracy przysługuje 1100 zł emerytury.
Diablos
Cytat(Dejmien_85 @ 15.05.2016, 12:41:34 ) *
Ale wszyscy jakby ignorowali fakt, że przy płaceniu minimalnego ZUS-u po 30 latach pracy przysługuje 1100 zł emerytury.

1100 zł czego? axesmiley.png
peter13135
Cytat
W IT prawie wszyscy pracują na DG, nawet Ci starsi - wiadomo, dobra kasa. Ale wszyscy jakby ignorowali fakt, że przy płaceniu minimalnego ZUS-u po 30 latach pracy przysługuje 1100 zł emerytury.

Czemu ignorowali ? Jeśli ktoś korzysta z ubezpieczenia w podstawowym zakresie (tzn. płaci mniejszą składkę przez co w teorii potem ma mieć mniejszą emeryturę), nie oznacza, że jest nieświadomy, że potem w teorii będzie miał mniejszą emeryturę od tego, kto płaci większe składki. Bardzo wielu robi to świadomie, bo woli innego rodzaju inwestycje w przyszłość niż ZUS smile.gif.
Poza tym, bez przesady. Płacenie ponad 1000zł składek to tak mało ? Czy jeśli ktoś płaci ponad 1000zł danin do państwa (wiem, że to jedna z wielu danin), to znaczy, że ignoruje fakt, że potem będzie miał przez to mniejszą emeryturę ? To ile trzeba płacić, żeby mieć dobrą emeryturę ? 2000zł ? 3000zł ?

W ogóle idea ubezpieczenia jest taka, żeby płacić jakąs składę na wypadek czegoś co zdarza się rzadko, ale jak już się zdarzy to raczej trudno samemu będzie się po tym pozbierać. Czyli np. spalenie domu. Dom spala się jednej osobie na wiele (na tysiąc ? nie wiem, strzelam), ale jak się sfajczy, to często jest to ogromna część majątku danej osoby (lub całej rodziny).

Natomiast emerytura, jest czymś przewidywalnym. Oczywiście, nie każdy na emeryturę idze, bo często życie niespodziewanie się kończy. Natomiast bycie staruszkiem nie jest zjawiskiem rzadkim, więc można to przewidzieć i samemu się przed tym ubezpieczyć.
W normalnych społeczeństwach (np. w Chinach tak jest nadal), dobrą inwestycją jest rodzina (dzieci). U nas niestety, w dzieci mało się inwestuje, przez co i składki zus są kiepską gwarancją bo one przecież na dzietności się opierają.
Daiquiri
Pytanie zasadnicze brzmi dlaczego chcesz pracować na umowę zlecenie. Bo musisz? Bo chcesz? Bo składki? Jeżeli mówimy o rozsądnych pracodawcach to mają jakiś budżet na pracownika, a sposób rozliczenia jest im obojętny. To pracownik otrzymuje różne kwoty netto do swojej dyspozycji.

Cytat(Dejmien_85 @ 15.05.2016, 12:41:34 ) *
Nie wiem dlaczego w tym kraju często traktuje się ludzi jak stado kompletnie nieświadomych baranów, którym trzeba na siłę pomagać wydawać pieniądze smile.gif. Rozumiem ideę minimalnej emerytury, ale dlaczego miałabym odkładać więcej moich ciężko zarobionych pieniędzy do tak niepewnej instytucji? Co z dziedziczeniem odłożonych pieniędzy?

Nie chcę być w jednym worku ze wszystkimi. To, że część osób nie przejawia obaw faktem, że wpłacając do systemu minimum - na emeryturze dostaną minimum, nie oznacza, że wszyscy myślą tak samo. Dla takich osób jest właśnie minimalna emerytura, która stanie się konsekwencją ich wyborów życiowych. Jednak tak jak wspomniał @peter13135, wiele osób świadomie odkłada nadwyżkę finansową.
Turson
Biorąc UoZ możesz wynegocjować więcej netto, szczególnie jak masz status ucznia wink.gif
StartCV
Osobiście też wolę więcej dostać na rękę teraz niż odkładać na emeryturę za 30 czy 40 lat, której zapewne i tak nie dostanę. Dziś mam więcej na umowie zleceniu np 400 zł a za 30 lat dostanę o 50 zł wyższa emeryturę w przypadku Umowy o pracę. Gdzie tu sens i logika? Kilka przykładowych wyliczeń znalazłem w serwisie z wiedzą dla pracowników: http://poradnikpracownika.pl/ Polecam co poniektóre artykuły.
peter13135
Gdybym miał zarabiać 400zł mniej na umowie o pracę niż na umowie zlecenie, to osobiście wolałbym umowę o pracę.
Pyton_000
A ja bym wolał te 400 zł co mc odłożyć na konto.
peter13135
Co z wydatkami na "zdrowie" ? Czy miałbyś część z tej kwoty 400zł przeznaczyć na ubezpieczenie, czy po prostu w razie choroby z odłożonych na konto pieniędzy finansować ewentualne leczenie ?
Pyton_000
Umowa zlecenie też Cię obejmuje ubezpieczeniem. Dobrowolnym ale jednak.

PS. Patrząc na tendencję chorowania to byłbym teraz mega na + smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.