Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Filozofia dodawania produktu do koszyka
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
SmokAnalog
Panowie i Panie,

jak w profesjonalnych systemach e-commerce rozwiązany jest problem dodawania produktów do koszyka? Mam na myśli problem ewentualnej zmiany cech produktu (cena, może nazwa) po tym, jak klient dodał już produkt.

Do głowy przychodzą mi trzy możliwości:
  1. Zignorowanie tego faktu, zwykłe linkowanie produktu w koszyku i zaskoczenie kupującego, kiedy cena jego produktu wzrosła. Brzmi jak absurdalne rozwiązanie.
  2. Przechowywanie kopii produktu w koszyku i stosowanie zasady, że kupujący dostaje to, co włożył do koszyka.
  3. Przechowywanie kopii produktu, ale tylko po to, żeby wyświetlić komunikat przy kasie, że cechy produktu się zmieniły.

Wydaje mi się, że prawnie, legalna jest jedynie opcja numer 2, ale pewności nie mam.

Dodatkowe pytanie, to w jaki sposób przechowywane są produkty w przypadku ich kopiowania? Czy systemy e-commerce po prostu kopiują wszystko, czy też każda "wersja" produktu ma swój wpis w bazie i koszyk linkuje do tych właśnie "wersji"?

Bardzo mnie to ciekawi smile.gif

Ktoś, coś? smile.gif
kayman
w niewirtualnym sklepie jak do koszyka wsadzisz chleb nie zmieni się w bułkę, kolor sznurówek w butach też się nie zmieni etc smile.gif

imo tylko opcja 2, zasada jest lub nie ma, nie może być inaczej

opcja 1 i 3 to pożywka dla prawników co z takich niedociągnięć żyją smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.