Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czas pracy grupowany godzinami
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
kravi
Witam,
Mam taki problem. Jest sobie tabela "czas", w której zapisuje się data początku i końca czynności które wykonuje pracownik.
Tabela zawiera: pracownikID, czasStart, czasKoniec, czynosc. Czas zapisuje jako unixtime (int). Chciałbym uzyskać dane pogrupowane po godzinie i czynności - jako parametr zapytania podaję datę. Zwracamy godzinę, czas trwania czynności w tej godzinie i czynnosc.
Chciałbym otrzymać dane w formie:
Kod
#Godzina #czas (sek) #czynnosc
0        120         1
0        10          2
0        340         3
1        60          2
2        141         2
2        32          3
5        130         1
7        55          1
7        333         3

Nie wiem jak się za to zabrać, bo wszystko fajnie jeśli początek i koniec czynności są w obrębie jednej godziny, ale zwykle jest tak że czynność zaczyna się "za pięć", a kończy kilka minut po. Będę wdzięczny za sugestie ...
Pozdrawiam
trueblue
Skoro się zaczyna za pięć, to znaczy, że należy nie do tej godziny, która będzie za pięć minut, tylko do aktualnej. W czym tu widzisz problem? Chcesz dzielić tą czynność na 5 minut dla jednej godziny i pozostały czas dla pozostałych godzin?

kravi
Cytat(trueblue @ 6.06.2018, 10:49:11 ) *
Skoro się zaczyna za pięć, to znaczy, że należy nie do tej godziny, która będzie za pięć minut, tylko do aktualnej. W czym tu widzisz problem? Chcesz dzielić tą czynność na 5 minut dla jednej godziny i pozostały czas dla pozostałych godzin?

Przykładowo: pracownik zalogował się dziś o godz 7:50 - mam wpis w czasStart 1528271400, a wylogował się np. o godz. 9:30 - mam wpis w czasKoniec 1528277400, wykonał czynność o id=1. Jak to zrobić żeby jednym zapytaniem uzyskać wynik:
Kod
#Godzina #czas (sek) #czynnosc
7            600             1
8            3600            1
9            1800            1

mmmmmmm
http://sqlfiddle.com/#!9/f018a5e/4
kravi
Cytat(mmmmmmm @ 7.06.2018, 15:08:32 ) *

Dziękuję, właśnie o to mi mniej więcej chodziło - dopracuję sobie. Ważne że kierunek wskazałeś. Jeszcze raz dzięki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.