Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHPmailer i załączniki - pytanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pc5
Witam!

Oswajam się z PHPmailerem, jednak mam problem związany z tym programem w dużej części. Na mojej stronie mam moduł korespondencji, chcę wysyłać wiadomości z załącznikami, ale na 2 sposoby :

1. Natychmiast po wypełnieniu formularza z treścią maila, tematem itd itp...
2. Po jakimś czasie.

Ad 1. Tutaj nie ma problemu jak na razie.
Ad 2. Elementy wiadomości (temat, treść, inne opcje) przechowywane są w bazie danych MySql. Po jakimś czasie wybieram skrzynkę nadawczą na mojej stronie i naciskam przycisk wyślij wszystkie. Dajmy na to wysyła się x grup wiadomości do xx ludzi każda.

PROBLEM :
Jak poradzić sobie z załącznikami w punkcie 2? Gdzie je przechowywać? Jak dołączyć je potem do maili? Chciałbym mieć możliwość zapisywania ich najlepiej na serwerze, ale na razie nie wiem jak potem dołącząć je do wiadomości. Czasami wiadomość może być stwrzona miesiąć temu i posiadać jakiś załącznik, a przy wysyłce miesiać później chciałbym by ten załącznik był przy wiadomości przy wysyłce.

Jakieś rady?
bregovic
Zaczynając od początku.
Musisz użycie tego, aby gdzieś zachować pliki. Przy zapisywaniu musisz zmienić nazwę pliku na identyfikator i zapisać oryginalną nazwę w bazie razem z identyfikatorem.
Później załączasz załącznik korzystając z metody PHPMailer::AddAttachment, mniej więcej tak:

1. <?php
  2.  
  3. $objMailer->AddAttachment('tu/leza/twoje/pliki/jakis-unikalny-identyfikator', 'oryginalna-nazwa-pliku');
  4.  
  5. ?>

To powinno działać - spróbuj to zakodować, i jakby co to wal tutaj winksmiley.jpg
Guest
Oki etap wysyłki maili mam za sobą, zrobiłem podobnie jak sugerowałeś. Mam tylko problem z wysyłaniem maili do samego siebie i na niektóre serwery. Np. na konto na onecie wysłana poczta dochodzi, a na konto na wp.pl już nie dochodzi. Prawdopodobnie wiąże się to z autoryzacją SMTP i taki też widziałem błąd w zwracanych mailach. Nie wiem jak ją poprawnie ustawić. Wiadomości wysyłam z konta subskrypcja@aaa.pl gdzie aaa to domena z której wysyłam. Jeżeli to pomoże to napiszę że skrypt działa na serwerze home.pl Bussines Server Pro.
Łabędź
Spróbuj coś takiego:

Kod
$mail->SMTPAuth = false;

U mnie był podobny problem z autoryzacją, po prostu serwer nie wymaga hasła. Zorientowałem się przy phpbb kiedy to nie chciało wysyłać mi maila przez smtp, więc eksperymentowałem. Jak wykasowałem hasło wszystko działało....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.