Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: System wiadomości w serwisie.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
MagnuM
Witam.

Potrzebuję zrobić do swojego serwisu system wiadomości tekstowych, którymi mogą się posługiwać między sobą jego użytkownicy.

Wiadomo, każdy użytkownik jest zarejestrwaony, mam do wykorzystania mySQL.

Myślałem żeby zrobić nowe dwa pola w tabeli w której są dopisani użytkownicy. W pierwszym oddzieleni byliby użytkownicy od których była dana wiadomość wysłana (później explode), a w drugim tekst wiadomości.
Wiem że jest to głupi pomysł, później mogą być problemy z wyrzucaniem wiadomości ze środka itp.

Mógłby mnie ktoś wspomóc pomysłem ?

Pozdrawiam.
dr_bonzo
Nowa tabela:
ID | sender_ID | receiver_ID | tresc | {dodatkowe pola, czas, data, nie wiem}
Ociu
Chodzi o Prywatne Wiadomości ?
Robisz tabele w mySQL:
Kod
---------------------------------
| id | text | from_uid | to_uid |
---------------------------------

text - tekst wiadomosci
from_uid - id usera, który wysłał wiadomość. Typ int
to_uid - id usera, do któego zostałą wysłana wiadomość. Typ int

Edit: spóźniłem się...
Diwi
Ja bym to tak zrobił:

Kod
id | to_id | from_id | title | text | type

A więc troche objaśnienia:

"to_id"
tutaj znajdowało by się id użytkownika do którego byłaby wysyłana wiadomość

"from_id"
to id użytkownika od którego została wysłana wiadomość

"title, text" tego chyba nie trzeba tłumaczyć

"type"
tutaj pewnie się ździwiliście. Gdy zostaje wysłana wiadomość tworzone są dwie kopie (jedna umieszczona w skrzynce "wysłane" nadawcy a druga w skrzynce "odebrane" adresata) ma to zapobiec usunięciu wiadomości przez jedną ze stron (nadawca lub adresat) gdy ustawimy taką kolumne podczas usunięcia wiadomości ze skrzynki odbiorczej adresata nie usuwa się ona ze skrzynki "wysłane" nadawcy smile.gif

A jak zrobić żeby to działało to trzeba pomyśleć smile.gif

Pozdrawiam
MagnuM
Oki, dzięki serdeczne za te odpowiedzi.

Teraz mam kilka pytań dalej w związku z tym systemem wiadomości.

1. Otóż, kiedy pisze wiadomość w TEXTAREA i naciskam enter na przykład dwa razy, to wiadomo, kursor "schodzi" o dwie linie. Wysyłam i... Kiedy odczytuje tak wysłaną wiadomość, nie ma tych lini, tylko jest ciągły tekst.

Może zademonstruje:
Kod
występuje

błąd

wyświetli wiadomość: "występuje błąd"

Kiedy jednak kod zostanie napisany w html-u, z odpowiednimi znacznikami, wszytsko jest w pożądku.
Wiadomo jednak, że dla użytkownika jest to pewne utrudnienie. Da się temu jakoś zaradzić?

2. Chciałbym jeżeli to możliwe zastępować tekst zaczynający się na "http://*" oraz "www*" linkiem do danej strony.

3. Chciałbym również aby kod między znacznikami np. [ QUOTE ] i [ /QUOTE ] na mojej stronie był zastępowany przez coś, co wygląda jak cytat np. na tym forum. Przypuśćmy że jest brane w znaczniki tabeli i td class=quote, to załatwiło by sprawę.

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.