Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: phpmyadmin i mysql 4.1
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
jz0
Witam,

Zrobilem upgrade mysql z 4.0 do 4.1 i zainstalowalem nowego phpmyadmina.
Wszystkie bazy mialem w kodowaniu ISO-8859-2. Po instalacji mysql 4.1 w phpmyadminie jezyk mam do wyboru tylko pl-utf8, a wrzucanie znakow porownan: latin2_general_ci, latin2_bin itd nic nie daje. Wszystkie tabele w bazach maja niby kodowanie latin1_swedish_ci. Probowalem zmieniac zmienne serwera w my.cnf, ale obojetnie jaka zmienna ustawie mysqld sie wywala (konczy dzialanie zaraz po starcie).
Co zrobic, zeby moc ogladac poprawnie moje bazy w iso-8859-2 latin2?
SongoQ
Temat byl juz kilka razy poruszany na forum - szukaj smile.gif
jz0
Cytat(SongoQ @ 2005-07-20 08:40:50)
Temat byl juz kilka razy poruszany na forum - szukaj smile.gif

Niestety nie znalazlem wyjasnienia w innych postach. Szukalem juz wczesniej. Sa tylko rozwiazania dla skryptow ala wpisz przed wykonaniem "SET NAME latin2", a mi chodzi o phpmyadmin'a, a nie o skrypty. Po zainstalowaniu 4.1 aplikacje www pokazuja wlasciwe kodowanie, nie ma zadnych krzaczkow, tylko phpmyadmin nie dziala jak nalezy i nie wiem czy to problem konfiguracji mysql'a czy cos nie tak z phpmyadmin'em. Dziwi mnie fakt, ze mam do wyboru jezyk jedynie pl-utf-8, a iso-8859-2 nie ma...
SongoQ
Sprawdz czy w katalogu z jezykiem masz plik odpowiedzialny za to kodowanie.
jz0
Cytat(SongoQ @ 2005-07-20 12:29:44)
Sprawdz czy w katalogu z jezykiem masz plik odpowiedzialny za to kodowanie.

Sprawdzilem, wszystko jest + default charset w config'u iso-8859-2 i lipa. Widac tylko pl-utf-8.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.