Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: each();
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dexter_m
Czytałem w 3 manulach o tej funkcji. No i niewiele zrozumiałem.
Each(); - zwraca bieżący element tablicy oraz nadaje następnemu atrybut bieżącego. Mógłby mi ktoś to przetłumaczyć na "bardzoej " przejrzysty język??

Z góry dzięki.

Jak kiedyś ktoś na tym forum ładnie powiedział, forum nie jest po to aby sobie przyjść napisać że jest się lamerem, poprosić aby ktoś zrobił sktypt i siedzieć z popkornem i co jakiś czas wciskając klawisz F5 patrzyć czy ktoś już wkońcu odwalił robotę za nas czy jeszcze nie. mad.gif Forum jest od tego aby pomagać, a to nie to samo co robić, rozwiązywać problemy, i przedewszystkim dzielić się wiedzą.

Pozdrawiam, dexter.
Rast/Abaddon
To jest całkiem ładnie napisane...

array each ( array tablica)

Zwraca bieżącą parę klucza i wartości z tablicy tablica i przesuwa wewnętrzny wskaźnik tablicy do przodu o jeden element. Para ta jest zwracana jako czteroelementowa tablica, z kluczami 0, 1, key i value. Elementy 0 i key zawierają nazwę klucza elementu tablicy, a 1 i value zawierają wartość elementu tablicy.

Jeśli wewnętrzny wskaźnik tablicy wskazuje na miejsce poza końcem zawartości tablicy, each() zwraca FALSE.

PRZYKLAD:

Tablica:
Wartosc [element 0] [element 1][element 2][element 3][element 4] [element ... ]
Klucz [ 0 ] [ 1 ] [ 2 ][ 3 ] 4 [ ..... ]
Funkcja zwraca tablice w nastepujacej postaci:

[0] = To moze byc pozycja w tabeli lub klucz tabeli
[1] = To jest wartosc tabeli
[key] = To moze byc pozycja w tabeli lub klucz tabeli
[value] = To równierz jest wartosc tabeli

Po 1 wykonaniu funkcji:

[0] = 0
[1] = element 0
[key] = 0
[value] = element 0

Po 2 wykonaniu funkcji:

[0] = 1
[1] = element 1
[key] = 1
[value] = element 1

Po 3 wykonaniu funkcji:

[0] = 2
[1] = element 2
[key] = 2
[value] = element 2

itd.

Jezeli chcesz rozpoczac odczyt od pierwszego klucza, czyli zaczac od poczatku
musisz zresetowac wskaznik tablicy poleceniem:

mixed reset ( array tablica)
Rast/Abaddon
Moge w czyms jeszcze pomoc....
dexter_m
Wielkie dzięki Rast/Abaddon winksmiley.jpg
Fajnie że na tym świecie są jeszcze ludzie na których można polegać...
kszychu
Cytat(dexter_m @ 2005-07-27 08:02:35)
Wielkie dzięki Rast/Abaddon winksmiley.jpg
Fajnie że na tym świecie są jeszcze ludzie na których można polegać...

Ludzie, bez jaj! @dexter_m: trzeba Ci tutaj zacytować słowo w słowo manual, bo sam jak do niego zajrzysz to nie zrozumiesz??exclamation.gif
Ja rozumiem, że każdy był początkujący, ja też, ja też pytałem innych jak czegoś nie rozumiałem i też dostawałem odpowiedzi (albo nie...), ale nie róbmy z tego parodii!
Manuale są (po polsku!), linki do manuali są (jak byk na każdej stronie forum!), a to, że komuś nie chce się wklepać (przekopiować...) jednego czy dwóch przykładów, poekserymentować zmieniając to czy owo, no to sorry.

Następnym razem, jak zobaczę, że ktoś bezpodstawnie pyta o to, co robi jakaś funkcja z manuala, zwłaszcza, jeżeli opisane jest to po polsku, będę wyciągał konsekwencje w postaci zamykania takich wątków!
dexter_m
@krzychu, rozumiem twoje zdenerwowanie zaistniałą sytuacją. Ale i ty powinienneś zrozumieć mnie.

Cytat
Each(); - zwraca bieżący element tablicy oraz nadaje następnemu atrybut bieżącego. Mógłby mi ktoś to przetłumaczyć na "bardzoej " przejrzysty język??

Będąc początkującym i wcześniej nigdy nie mając styczności z tablicami nie łatwo jest zrozumieć takst : Each(); - zwraca bieżący element tablicy oraz nadaje następnemu atrybut bieżącego. Dopiero po poście Rast/Abaddon'a który nie zaczą się na mnie wydzierać mad.gif tylko okazał trochę wyrozuimałości i pomógł wszystko mi się rozjaśniło. Ciężko mi zrozumieć takich ludzi jak ty. Zastosowałem się do regulaminu i mojego posta umieściłem na odpowiednim forum. Treść też była odpowiednia, bo napisałem wcześniej:

Cytat

Zobacz sobie to, może zrozumiesz o co mi chodzi. Dlatego czasem, jak piszę posta boję się że jedna z osób tak dokuczliwych jak ty wejdzie i zacznie wszystko i wszystkich krytykować i grozić:

Cytat
Ludzie, bez jaj! @dexter_m: trzeba Ci tutaj zacytować słowo w słowo manual, bo sam jak do niego zajrzysz to nie zrozumiesz??exclamation.gif
Ja rozumiem, że każdy był początkujący, ja też, ja też pytałem innych jak czegoś nie rozumiałem i też dostawałem odpowiedzi (albo nie...), ale nie róbmy z tego parodii!
Manuale są (po polsku!), linki do manuali są (jak byk na każdej stronie forum!), a to, że komuś nie chce się wklepać (przekopiować...) jednego czy dwóch przykładów, poekserymentować zmieniając to czy owo, no to sorry.

Następnym razem, jak zobaczę, że ktoś bezpodstawnie pyta o to, co robi jakaś funkcja z manuala, zwłaszcza, jeżeli opisane jest to po polsku, będę wyciągał konsekwencje w postaci zamykania takich wątków!

Ja swój błąd już zrozumiałem, może i ty zrozumiesz...
Pozdrawiam, dexter.
kszychu
Przepraszam, że jestem dokuczliwy, sarkastyczny, że się wydzieram i wkurzam, gdy ktoś nie potrafi czytać ze zrozumieniem manuala, a to samo napisane na forum - potrafi zrozumieć.
Skoro, jak piszesz, nie miałeś styczności z tablicami, to miło by było, gdybyś poczytał co nieco o ich budowie i własnościach. Wtedy łatwiej byłoby Ci zrozumieć funkcje operujące na tablicach. Jest odpowiedni rozdział w manualu.
I ostatnia rada: wywal te swoje trzy manuale i używaj tego z php.net.
dexter_m
Ok, bezwątpienia masz rację, ten na php jest najlepszy. Cieszę się że wkońcu zakończyliśmy tą do niczego nie prowadzącą dyskusję. winksmiley.jpg

PS.

Cytat
Przepraszam, że jestem dokuczliwy, sarkastyczny, że się wydzieram i wkurzam, gdy ktoś nie potrafi czytać ze zrozumieniem manuala, a to samo napisane na forum - potrafi zrozumieć.

jesteś spoko gość , tylko ja tak napisałem bo byłem wtedy wkórzony...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.