Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: odbc > mysql > odbc
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
esos
bede musial poprzerzucac pomiedzy bazami odrobine danych. z tego, co ogladalem, najlepszym rozwiazaniem bedzie csv - ten formacik przetrawia obie bazy. [jedna to mysql, 2ga - cos microsoftowego - tam niestety dostepu nie mam].
czy jest jakis format danych odpowiedniejszy do takiej operacji?

2ga sprawa: majac dane w bazie mysql, dostane porcje danych do wprowadzenia do mysql. w nowej porcji danych moga pojawiac sie rekordy o id istniejacym juz w mysql, jednak beda sie roznily dalsze komorki [np status rekordu]. w jaki sposob przeprowadzic aktualizacje i jednoczesne dogranie rekordow o nowych id? za kazdym razem sprawdzac czy rekord o danym id istnieje -> update, a jesli nie insert? w jaki sposob to wykonac automatycznie majac jedynie plik csv?
mhs
1) zapoznaj sie z mysqldump, a wlasciwie z parametrami tego programy, gdyz ma on rozne opcje ktore moga byc pomocne przy eksporcie to innych baz danych i sprobuj wygenerowac uniwersalny kod ktory bedzie potrafil przetrawic drugi system zarzadzania baza danych

faktycznie, mozesz tutaj wykorzystac format csv, aczkolwiek nie wiem jak on sie spisuje i jest obslugiwany przez produkty MS

2) przy eksporcie do pliku csv mozesz pominac klucze podstawowe tabeli (lub jak sie myle mozesz pominac je przy imporcie) w konsekwencji czego imporcie SZBD sam potworzy klucze podstawowe (tak mi sie przynajmniej wydaje - tak mozna zrobic w mysql'u)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.