Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wycinanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
msweb2
Pewnie to pytanie się już pojawiło na tym forum, ale ja go nie znalazłem :mrgreen:

Proszę o napisanie mi struktury albo odesłanie do odpowiedniej funkcji php w manualu, która służy do wycinania odpowiednich informacji z danych witryn internetowych na zasadzie, że jak na witrynie www.jakas_strona_kowalskiego.com jest tekst w jakimś miejscu "nazywam się Jan Kowalski" to ta funkcja po podaniu wyrazu początkowego "się" i końcowego "Kowalski" wytnie słowo Jan, które jest między nimi.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
Seth
To tak cos na szybko:
Kod
$nazwa_pliku = "jakis_link_do_pliku/plik.html";

$pierwsze_wyrazenie = "sie";

$drugie_wyrazenie = "Kowalski";

$plik = fopen ($nazwa_pliku, "r") or die ("Blad");

$bufor = fgets($plik, filesize ($nazwa_pliku));

fclose ($plik);

$poz_pierw_wyr = strpos ($bufor, $piewrsze_wyrazenie);

$poz_drug_wyr = strpos ($bufor, $drugie_wyrazenie);

$start = $poz_pierw_wyr + strlen($pierwsze_wyrazenie);

$dlugosc = $poz_drug_wyr - $start - strlen($drugie_wyrazenie);

$wynik = substr($bufor, $start, $dlugosc);

echo $wynik;

Polecam manuala pl.php.net
castor
albo tak:

Kod
Function wytnij_pomiedzy($slowo_od,$slowo_do;$text){

if(eregi("$slowo_od(.*)$slowo_do",$text,$rgs)){

return $rgs[1];

}else{

return "lipa!!";

}

}

jasne co podac i jak wydac ?!? :wink:
msweb2
[quote="Seth"]To tak cos na szybko:
Kod
$nazwa_pliku = "jakis_link_do_pliku/plik.html";

$pierwsze_wyrazenie = "sie";

$drugie_wyrazenie = "Kowalski";

$plik = fopen ($nazwa_pliku, "r") or die ("Blad");

$bufor = fgets($plik, filesize ($nazwa_pliku));

fclose ($plik);

$poz_pierw_wyr = strpos ($bufor, $piewrsze_wyrazenie);

$poz_drug_wyr = strpos ($bufor, $drugie_wyrazenie);

$start = $poz_pierw_wyr + strlen($pierwsze_wyrazenie);

$dlugosc = $poz_drug_wyr - $start - strlen($drugie_wyrazenie);

$wynik = substr($bufor, $start, $dlugosc);

echo $wynik;

Kod jest Ok, tylko jak go przerobić tak żeby czytał jako tekst do przeszukania źródło zdalnej strony na innym serwerze np. www.nazywam_sie_kowalski.com ?
castor
Cytat
Kod jest Ok,  

powaznie questionmark.gif?! ale odkrycie laugh.gif

Cytat
tylko jak go przerobić tak żeby czytał jako tekst do przeszukania źródło zdalnej strony na innym serwerze np. www.nazywam_sie_kowalski.com ?

oj widze kolega ma b.male pojecie o tym wszytskim i na gotowca od A do Z czeka smile.gif :wink:

Kod
$nazwa_pliku = "http://www.strona.il/jakis_link_do_pliku/plik.html";

masz taka zmienna to wstaw tam adres zamiast lokalnej sciezki :wink:
msweb2
Castor: pojęcie mam i to co napisałeś zrobiłem w pierwszej kolejności, ale cały problem w tym, że ten sposób nie działa.

ps. Proszę nie bierz za lamera kogoś kto napisał wg. Ciebie jedno zdanie, które o tym niby świadczy - jak widać narazie to nie ja się pomyliłem.
castor
Oj kolego!!

jesli wyskoczy ci taki parse error to juz sam powinnienes zauwazyc :wink: ze zamias przecinka srednik walnalem.

tak bylo:
[CODE]Function wytnij_pomiedzy($slowo_od,$slowo_do;

a tak powinno byc:
[CODE]Function wytnij_pomiedzy($slowo_od,$slowo_do,

wiec jednak malo wiesz ale to niz zlego smile.gif

zle jest to ze sie oburzasz a nie wiesz dlaczego :wink:
:wink:
msweb2
Dzięki za poprawkę nie do tego skryptu, o którym pisałem tongue.gif. Bardzo mi się to przyda...........

Pozatym przestań mi wmawiać małą znajomość php! Tej funkcji rzeczywiście nie znałem dobrze, ale umiem dużo zrobić w php, Zrobiłem aktualnie cały system newsów od A-Z z wysyłaniem newsów do MySQL, wysyłaniem obraków małych, dużych, segregowaniem ich na serwerze, edycją newsów z komentarzami do moderatorów, funkcjami do tłumaczenia newsów w zależności od znajomości języków, segrgowaniem wyników, wyszukiwaniem prostym, zaawansowanym, wysyłaniem newsów na gg, e-mail, możliwością komentowania i dużo więcej. Uważam, że jesto to jakieś osiągnięcie, więc nie lubię słuchać takich komentarzy.
castor
jesli ktos pyta jak przerobic skrypt Setha zeby mozna bylo wyciagnac dane z jakiejs strony a pozniej pisze mi takie bzdury ze mu cos nie dziala to wiesz co ja na to ?.....

Zbudowalem ferrari , i silinik gwiazdkowy , z napedem na cztery i ukladem roznicowym torsona oraz centralnym blokowaniem dyferencjalu i dwoma doladowarkami turbo do ktorych zalczylem kompresor z systemem kontrolujacym boscha ktory SAM przerobilem na ABS lecz wyszedl mi ESP ale to nic bo wbudowalem guzikl ktorym moge to wylaczyc wiec niemow mi ze nie mam pojecia o budowaniu rakiet bo przeciez uczylem sie jezdzic na lyzwach!!

EOT

mam dobry humor wiec ide na piwecjo :!:
castor
Cytat
Tej funkcji rzeczywiście nie znałem dobrze

laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif
no tak.... trzeba bylo zajrzec do manuala i zobaczyc co to:
Kod
wytnij_pomiedzy()

laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif

sorry wszystkich ze tak sie nasmiewam lecz naprawde niemoge
laugh.gif laugh.gif laugh.gif

ROTFL
msweb2
Cytat
Cytat
Tej funkcji rzeczywiście nie znałem dobrze

laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif
no tak.... trzeba bylo zajrzec do manuala i zobaczyc co to:
Kod
wytnij_pomiedzy()

laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif

sorry wszystkich ze tak sie nasmiewam lecz naprawde niemoge
laugh.gif laugh.gif laugh.gif

ROTFL

Masz naprawdę "ciężkie" żarty...
Mistycus
msweb2:
Gdybyś posiedział tu trochę dłużej i poprzeglądał stare topici, przekonałbyś się, że Castor jest najmądrzejszy :wink: z nas wszystkich i nie raz rozwiązał problem, który dla innych był nie do zgryzienia.

PS: Proszę Cię Seth - nie mów, że to wazelina :wink:
Seth
smile.gif
A wiesz, ze do momentu kiedy jeszcze nie przecztyalem PS. tak pomyslalem winksmiley.jpg

Ale teraz na powaznie:
msweb2 po tym jak podajesz adres do zmiennej $nazwa_pliku nie mozesz otowrzyc tego pliku :?:
shw
:!: Castor na prezydenta :!:
biggrin.gif
rzseattle
Sorry msweb2 za krytyke ale jak zobaczylem twoje odpowiedzi to az je kumplowi komputer obok pokazalem. Nie o to chodzi ze nie umiesz wiele (ja tez nie umie wiele) ale robisz z siebie ....... twierdzac ze umiesz prawie wszystko.
Eh -- proponuje wprowaadzic nowy dzial - "ŁOPATOLOGIA"
Seth
biggrin.gif
Mistycus
Cytat
:!: Castor na prezydenta :!:  
biggrin.gif
Jestem za, a co Ty Hyper na to :?:
Seth
A tak wogole to zastanawiam sie dlaczego msweb2 wybrales moj skrypt :?:
Moim zdaniem castora jest znaczniej lepszy no a juz o czytelnosci nie wspomne
shw
to z milosci laugh.gif
Seth
Tak tez myslalem winksmiley.jpg laugh.gif
msweb2
Cytat
smile.gif
A wiesz, ze do momentu kiedy jeszcze nie przecztyalem PS. tak pomyslalem winksmiley.jpg

Ale teraz na powaznie:
msweb2 po tym jak podajesz adres do zmiennej $nazwa_pliku nie mozesz otowrzyc tego pliku :?:

tak,

oto przykład komunikatu (url nie ma znaczenia, zawsze nie działa bez względu na serwis):

Warning: fopen("http://www.onet.pl/index.html/", "r") - Success in /home/i-grafika.com/home/htdocs/wycinamy.php on line 7
Blad
Seth
hmm... niestety nie mam jak w tej chwili tego sprawdzic :-/
A czy sciezka napewno jest prawidlowa :?: Moze zle ja podales :?:
Bo jezeli skrypt dziala na localhoscie to nie powinno byc zadnych problemow.
Sproboj na tym adresie: http://strony.wp.pl/wp/zjedzsechlebek/linki.html
bez slasha('/') na koncu.
Ten adres to nie jakas lipa jak by moglo sie wydawac po adresie winksmiley.jpg
shw
Cytat
Warning: fopen("http://www.onet.pl/index.html/", "r") - Success in /home/i-grafika.com/home/htdocs/wycinamy.php on line 7
Blad

a po co ten slash po index.html questionmark.gif?
msweb2
Cytat
Cytat

Blad

a po co ten slash po index.html questionmark.gif?

Nie ma znaczenia sad.gif

Bez slasha:

Warning: stat failed for http://www.onet.pl/index.html (errno=2 - No such file or directory) in /home/i-grafika.com/home/htdocs/wycinamy.php on line 8

ps. Na tapetę wziąłem sobie akurat onet, ale nie działa z niczym - ze wszystkimi stronami jest tak samo.
rzseattle
Jakbys obejrzal forum to zorientowalbys sie ze juz jest taki gotowy skrypt w topicu "Stronka bazujaca na innych"
Musisz tylko sie zorientowac gdzie jest "od" i "do"
pozatym wszystko jasne
castor
Cytat
oto przykład komunikatu (url nie ma znaczenia, zawsze nie działa bez względu na serwis):

Blad

to zmien na ON w php.ini to:
Kod
allow_url_fopen = On

a jesli nie masz dostepu do ini to juz tylko sockety pozostaja :wink:

Cytat
Castor na prezydenta  

Cytat
Gdybyś posiedział tu trochę dłużej i poprzeglądał stare topici, przekonałbyś się, że Castor jest najmądrzejszy :wink:  z nas wszystkich i nie raz rozwiązał problem, który dla innych był nie do zgryzienia.

:oops: 8O 8)

Nie przesadzajcie Panowie...

Nikt z nas nie jest NAJ !!,
kazdy wie cos czego nie wie inny a razem sie dokonale uzupelniamy !

Mac
Cytat
Nikt z nas nie jest NAJ  !!,
kazdy wie cos czego nie wie inny a razem sie dokonale uzupelniamy !

Dobrze powiedziane smile.gif
To nie jest forum "Pytania do Castora (gazety NAJ)" :wink: :wink:
smile.gifsmile.gif
dvc
to forum zrobiło na mnie niesamowite wrażenie:

1. jeśli chodzi o wycinanie to fakt jest faktem, że już było takie forum a nawet dalej jest nadal (a to ciekawosta, prawda?) i nie źle się trzyma

2. msweb2 wydajesz się być mocno zadufaną osobą w sobie i na dodatek wszystko wiedzącą, ale to nic każdy ma prawo ... chwaląc się czego to Ty nie zrobiłes jak widzisz nic nie osiągnąłeś, ja też mógłbym napisać, że zrobiłem jedną bazę, drugą, trzecią a wszystko na silniku php i wszystko już wiem o php - niestety tak nie jest, zrobiłem wiele, ale nie dostatecznie wiele i na pewno nie dorównuje castorowi, który wie dużo więcej i już taka jest prawda

dla wyjaśnienia to nie wazelina biggrin.gif

jest wiele rzeczy, które zrobiłem, ale z pomocą książek (książkowy manual), manuala (internet, forum i innych)
i z całą pewnością jeszcze mi się przydadzą, bo w php nie siedzę 20 lat
i nie znam wszystkiego na pamięć a już na pewno nie wszystkich skryptów i skrypcików, przykładów małych dużych

3. skromność Castora
4. rozśmieszył mnie moment jak Mistycus napisałeś:
PS: Proszę Cię Seth - nie mów, że to wazelina
a Seth na to:
A wiesz, ze do momentu kiedy jeszcze nie przecztyalem PS. tak pomyslalem
5. msweb2 ja bym na Twoim miejscu tak nie szarżowałbym
Mistycus
Cytat
to forum zrobiło na mnie niesamowite wrażenie:

1. (...)

2. (...)

3. (...)  
4. (...)  
5. (...)
Wspomnień czar, aż się szlochać chce rolleyes.gif
rzseattle
dvc ty chyba jestes nazbyt uczuciowy smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.