sprawa wyglada w ten sposob ze mam forme w niej wpisuje login i pass... pod ta forma jest jeden link jezeli nie jestesmy zalogowani jako admin... jak jestesmy adminem to mamy jeszcze drugi link... oczywiscie forma takze powinna znikac jesli sie zalogoalismy... niestety tak sie nie dzieje...
pierwsze moje pytanie brzmi... jezeli mam w bd w polu rola wpisane "admin" wpisuje to do sesji
<?php $query = "SELECT role FROM xuser WHERE login='" . $_POST['login'] . "' AND password='" . md5($_POST['pass']) . "'"; if ($count == 1){ $_SESSION['role']= $p; } ?>
dopiero wczoraj wykombinowalem ze skoro to nie chce zadzialac (znaczy ta znikajaca forma) to powinienem wyswietlic sobie co mam w zmiennej $_SESSION['role'] no i wynik mnie szczerze mowiac zaskoczyl.. ale najpierw kod jaki mam...:
<?php ?>
pozniej jest if w zaleznosci czy w tej zmiennej jest guest (jak sie nie powiedzie logowanie to podpisuje pod ta zmienna wlasnie guesta) a pozniej mam kolejnego ifa dla admina:
<?php if ($_SESSION['role'] == 'admin'){ } ?>
w "wyniku" wypisuje mi ze $_SESSION['role'] to 0 (jak sie zaloguje jako admin.. w pozostalych przypadkach mam guest) ale mimo ze ta zmienna == 0 to wchodzi do tego ifa z adminem...:/ natomiast jezeli sie zaloguje jako gosc (podam zly login/haslo) to mam tam wpisane guest ale do ifa z guestem nie wchodzi :/
zatem moje pytanie.. co robie zle? o co w tym chodzi? jak to poprawic?:/
z gory dzieki za odpowiedz...