Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [apache&php] Linki i google
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
patol
Hej. Mam problem ktorego do konca nie potrafie rozwiazac.

Chce przerobic moje linki ktre wygladaj tak:
objects.php?a=view&id=87

na cos takiego:
miejscowosc/nazwa.htm

Wiem, ze treba cos poprzestawiac w plikach konfiguracyjnych Apacha i inaczej zdefiniowac linki.

Znacie moze jakies tutoriale w sieci, albo moze chociaz jak taki patent sie nazywa.

Jeszcze jedno pytanie. W jak wielkim stopniu wyszukiwarki lepiej indeksuja strony przerobione w ten sposob?

Pozdrawiam
Pawel
sobstel
szukaj pod haslem mod_rewrite

Cytat
W jak wielkim stopniu wyszukiwarki lepiej indeksuja strony przerobione w ten sposob?

na to pytanie nikt ci jednoznacznie nie opdowie, bo algorytmy indeksowania sa tajne. bylo swego czasu glosno ze takie linki sa o wiele lepsze dla robotow wyszukiwarek, ale jak przyjrzysz sie wynikom wyrzucanym przez google wcale nie jest to regułą...
patol
Czyli niegdy nie zaszkodzi zrobic cos takiego. A noz pomoze lepiej sie zindeksowac.
bełdzio
ad1 mod_rewrite
ad2 jest lepsze dlatego, że do adresu wpada Ci słowo kluczowe + "wycinasz" zmienne przekazywane do skryptu z indexacją, których różnie bywa (chodzi mi o ich ilość w adresie)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.