Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: czy nl2br() i strip_tags() się wykluczają?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
M45t3r
Tak jak w temacie. Mam pole textarea, a w nim dane.. i chce się pozbyć tagow html (zeby nikt ich nie wstawiał) uzywajac strip_tags(), ale potrzebuje też, aby ten kto dodawał dane nie musiał ich łamac wiersza przez <br /> tylko normalne entry, i uzywam nl2br(), no wiec jak bede mial w zapytaniu "'.strip_tags(nl2br($_POST['tresc'])).'" to czy strip_tags usunie mi te <br /> ? Jeśli tak to jak mam sobie poradzic z tym lamaniem wiersza ? przez str_replace ? jesli tak to jak? Z góry dzieki za odpowiedź

Pozdrawiam
Master
tiraeth
A dlaczego nie:

1. <?php
  2. echo nl2br(strip_tags($_POST['tresc']));
  3. ?>

?

Ewentualnie możesz jako drugi parametr funkcji strip_tags" title="Zobacz w manualu php" target="_manual wrzucić string "<br />" oznaczający, że ten TAG nie zostanie usunięty...
M45t3r
Cytat(tiraeth @ 2005-12-09 10:57:29)
Ewentualnie możesz jako drugi parametr funkcji strip_tags" title="Zobacz w manualu php" target="_manual wrzucić string "<br />" oznaczający, że ten TAG nie zostanie usunięty...

hmm a jak to się robi? tzn wyklucza jeden tag , tak aby nie byl usuwany ? niestety moj ang jest slaby i nie moglem doszuać się tego :/

edit

czy moze tak:
  1. <?php
  2.  
  3. "'.strip_tags(nl2br($_POST['tresc'], '<br />')).'"
  4. ?>
Sabistik
przeciez napisal Ci..
Cytat
Ewentualnie możesz jako drugi parametr funkcji strip_tags wrzucić string "<br />" oznaczający, że ten TAG nie zostanie usunięty...

z jezykiem polskim tez u ciebie cienko?
  1. <?php
  2.  
  3. // Allow <br />
  4. echo strip_tags($text, '<br />');
  5.  
  6. ?>
shpyo
lepiej zrobić tak:
  1. <?php
  2. $string = strip_tags($string);
  3. $string = preg_replace("n", "<br />", $string);
  4. ?>
tiraeth
Po co preg_replace? Czyżby str_replace przestało działać? ... nie, mi działa smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.