Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z wyswietlaniem sformatowanego tekstu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ounc
Witam, otóż mam prosty system newsów, w którym mogę formatować tekst (kolorować, pogrubiać etc). Newsy na stronie głównej wyświetlane są w formie pierwsze 400 znaków i na końcu link [czytaj dalej].
Załóżmy ze na stronie głównej mam dwie nowości - treść pierwszej będzie cała pogrubiona i mieć 800 znaków.
A druga będzie bez formatowania.
Wtedy to wygląda tak:
  1. <h3>Pierwsza nowość</h3>
  2. <b>To jest treść pierwszej, wyświetlamy jej pierwsze 400 znaków i mamy:...[Czytaj dalej]
  3.  
  4. <h3>Druga nowość</h3>
  5. Bez formatowania etc.. tez pierwsze 400 znaków..[Czytaj dalej]

I co widać? Druga nowość posiada formatowanie pierwszej.
Jak rozwiązać ten problem?
Pozdrawiam
Sabistik
zamknac tag <b> ?
ounc
To <b> bylo tylko dla przykładu. Rozważałem juz zamykanie wszystkich dotepnych tagów przed liniem [czytaj dalej] - ale czy to będzie eleganckim rozwiązaniem ?
aleksander
zawsze nalezy zamykac tagi. ZAWSZE
tiraeth
hmmm... a jak chcesz to inaczej zrobić ? smile.gif
ounc
Pokaże to na przykładzie:
Pobieram z bazy treść artykułu,
(tagi są przykładowe)
  1. <strong><em>Podczas sejmowej debaty w sprawie projektu budżetu państwa na 2006 r., premier Kazimierz Marcinkiewicz powiedział, że &quot;nie jest to budżet naszych marzeń. Jest to budżet, kt&oacute;ry załatwia najważniejsze sprawy, zaczyna realizować zadania niezbędne do naprawy państwa&quot;.
  2. Premier zapowiedział złożenie przez rząd poprawki do projektu budżetu, wskazującej źr&oacute;dła finansowania dodatkowych 1,3 mld zł wydatk&oacute;w socjalnych, wynikających z dw&oacute;ch uchwalonych niedawno ustaw.</em></strong>

Teraz w funkcji odpowiedzailnej za wyswietlanie sprawdzam czy treść ma wiecej niż 400 znaków. Jeśli ma ucinam treść za pomocą funkcji substr do np 200 znaków (czyli zamknięcie tagów zostaje obcięte) i na koncu wyswietlam link 'czytaj dalej' do całego artykułu.
Ucięty fragment wygląda np. tak:
  1. <strong><em>Podczas sejmowej debaty w sprawie projektu budżetu państwa na 2006 r., premier Kazimierz Marcinkiewicz powiedział, że &quot;nie jest to budżet naszych marzeń. Jest to budże.. [czytaj dalej]

Czyli jedynym rozwiazaniem będzie zakmnięcie wszystkich dostepnych tagów na końcu uciętego tekstu ?
aleksander
tak
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.