mam 3 pytania:
1) jak sprawdzić ile dana strona (skrypt) wygenerowała zapytań do mysql. Do tej pory robiłem to w phpmyadmin ale tam sprawdzajac ile prpzybylo zapytan po przeladowaniu strony, ale phpmyadmin chyba sam z siebie dodaje kilka zapytan po kazdym odswierzeniu, wiec wyniki nie sa miarodajne.
Pewnie na forum juz bylo, ale szukam i szukam i nic nie moge znalezc.
2) czy jedno zapytanie np z rozbudowanym warunkiem przez mysql traktowane jest jako 1 zapytanie czy moze to jest kilka zapytan czyli np czy:
SELECT a, b, c FROM tab1, tab 2 WHERE tab1.a=tab2.b AND tab2.b=tab2.c
jest traktowane jako 1 zapytanie czy kilka zapytan?
3) ile zapytan ze strony to za duzo - moja strona to sklep internetowy. Wyswietla sie 10 produktow (produkty sa z roznych kategorii i maja rozne cechy - kazda kategoria ma osobna tabele cech "specjalnych"). Oczywiscie jest rowniez koszyk, menu itp. Razem wychodzi mi okolo 100 zapytan na strone prezentujaca te produkty.
Wywalilem co sie dalo do sesji itd, ale sklep jest dosyc skomplikowany (jak dla mnie) i ma rozne ceny dla roznych lokalizacji, rozne rabaty na rozne produkty itp, stad rosnie liczba zapytan. Pewnie jeszcze da sie to troche zoptymalizowac ale juz chyba nie wiele.
Czy 100 zapytan w takim sklepie to duzo czy ujdzie?