Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Blad w zapytaniach
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Marlon
Witam, chce wgrac zapytania do bazy danych i sykskauje mi taki błąd:

1. #1064 - Something is wrong in your syntax obok ' DEFAULT CHARSET='latin1'' w linii 25

Linia 25 wyglada tak:

1. <?php
  2. ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin1;
  3. ?>

Pomoze ktoś?
mike
Przy przejsciu z jednej wersji MySQL'a do kolejnej (juz nie pamietam numerkow) byla zmiana:
ENGINE <-> TYPE

Moze to jest problemem ?
Marlon
Dziękuje za jaką kolwiek pomoc, ale niestety to nie to, zamienilem i nadal jest ten sam błąd...
mhs
Napisz dokładnie z jakieś wersji MySQL'a korzystasz (z konsoli możesz sprawdzić np.
  1. SELECT VERSION()
).

Najprawdopodobniej jednak masz jakąś starszą wersję MySQL'a i chodzi o ciąg:
  1. DEFAULT CHARSET='latin1''

Najprawdopodobniej robisz dumpa z noweszej wersji MySQL'a. Usuń ten ciąg znaków i będzie OK.
Marlon
Wersje mam: 2.6.4, Pomoże mi ktoś?
mhs
Cytat(Marlon @ 2006-03-17 19:56:22)
Wersje mam: 2.6.4, Pomoże mi ktoś?

To co podajesz to jest wersje phpMyAdmina i ona nijak ma się do wersji serwera MySQL'a. By sprawdzić i móc ocenić czy dane zapytanie jest obsługiwane przez serwer musisz sprawdzić jaką wersję ma MySQL. By to zrobić wydaj zapytanie:
  1. SELECT VERSION():
w konsoli lub phpMyAdminie.
Marlon
4.0.26-standard-log

To jest to? Chyba...
mhs
Tak jak Ci wcześniej napisałem. Przywracasz bazę danych ze wersji 4.1 lub 5.x do wersji 4.0.x, ktora nie obsługuje pewnych rzeczy które mają nowsze wersje. Jeżeli możesz to uaktualnij 4.0.x do nowszej wersji i nie będzie kłopotów. Jeżeli nie możesz to wyrzuć
  1. DEFAULT CHARSET='latin1'
z pliku którego pryzwracasz bazę danych (nie wiem jak tylko będzie później z kodowaniem, czy coś się nie wysypie).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.