Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: <option value> 2 kryteria w jednym
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ewela_n
witam,
mam taki problem:

mam wyszukiwarkę, jednym z kryteriów jest szukanie po miastach, i tak np.
mam listę rozwijaną i wyświetlam miasta,
<option value="1"' . ($_REQUEST['miasto'] == 1 ? ' selected' : '') . '>Warszawa</option>
<option value="2"' . ($_REQUEST['miasto'] == 1 ? ' selected' : '') . '>Łódź</option>
itd.

teraz chcę stworzyć nazwę ogólną - Warszawa i okolice, żeby wyświetlał option value 1 i 2 w jednym
jak to stworzyć bez dodania nowego miasta w bazie? bo to się odnosi tylko do wyszukiwarki
LBO
Napewno nie po stronie przeglądarki... nie uzależniaj tego od HTML'a... wszystko powinno się dziać od strony programistycznej... program powinien wiedzieć, że dla
  1. value="1"
ma wyszukać miasta w okręgu Warszawy. Stwórz w bazie danych tabele z dystryktami (Warszawski, Krakowski itd) i potem przydzielaj klucz główny poszczegolnych dystryktów do rekordów ([b]klucz obcy[b]) miast z tabeli miasta - którą zapewne stworzyłeś/łaś.

P.S. Założyłem, że korzystasz z bazy danych. Ale moje rozwiązanie można w łatwy sposób przenieść na tablice - dodajesz w tablicy jeszcze jedno pole z okręgiem do jakiego należy miasto.
ewela_n
ok, ale nie bardzo rozumiem

np. stworzę tabelę i dam id=1 np. warszawski i podam mu id_miasta=1 a gdzie zadeklarować , że do tego też należy id_miasta=2?
LBO
Stwórz dodatkową kolumnę w tabeli miasta. W niej możesz podawać id dystryktu do jakiego miasto z danego rekordu należy. A w tabeli z okręgami potrzebujesz tylko klucz główny (ten który podajesz w nowej kolumnie) i nazwę dystryktu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.