rbx_users z danymi uzytkownika
rbx_topics z wątkami forum
rbx_forums z forami
rbx_subforums z subforami
Chcę je złaczyć z sobą tak aby wydobyć informacje o imieniu osoby poprzez złączenie po jej ID o tytule subforum oraz forum poprzez złączenia odpoweidnich id z zapisanymi w wątku ID. Niestety złączenie to nie działa mi porpawnie.
Poniższe złączenie
SELECT rt. * , ru.user_id, ru.username, ru.name, rsf.title AS sftitle, rf.title AS ftitle FROM rbx_topics AS rt LEFT JOIN ( rbx_permissions AS rp, rbx_forums AS rf, rbx_users AS ru, rbx_subforums AS rsf ) ON ( rt.topic_id = rp.topic_id AND rt.forum_id = rf.forum_id AND rt.subforum_id = rsf.subforum_id AND rt.author_id = ru.user_id ) ORDER BY rt.topic_id
wyrzuca mi NULL-e
Kod
topic_id forum_id subforum_id author_id topic_kind_id last_post_id active title app_order posts description user_id username name sftitle ftitle
32 83 53 33 0 0 1 wątek testowy należący do subfor 2 0 wątek należący do subforu testowego 33 Gremster Grzegorz Szymanski subforum testowe forum testowe
34 83 0 2 0 0 1 wt należący do f 3 0 tutaj wstaw opis NULL NULL NULL NULL NULL
32 83 53 33 0 0 1 wątek testowy należący do subfor 2 0 wątek należący do subforu testowego 33 Gremster Grzegorz Szymanski subforum testowe forum testowe
34 83 0 2 0 0 1 wt należący do f 3 0 tutaj wstaw opis NULL NULL NULL NULL NULL
mimo, że osoba o id 2, która powinna się złączyć istnieje w bazie i powinan pojawić sie zamiast NULLi istnieje - czy ktos ma jakiś pomysł dlaczego tak może być?
Gdy wykonam takie zapytanie, złączenie jest ok
SELECT rt. * , ru.username, ru.name, ru.user_id FROM rbx_topics AS rt LEFT JOIN ( rbx_users AS ru ) ON ( rt.author_id = ru.user_id ) ORDER BY rt.topic_id