pixsoul
24.05.2006, 15:04:41
Witam,
mam zakupiony serwer reseller w reseller zoom, mam tam php5 i wszystko ladnie ale niestety nie udostepniaja oni mysqli.
Po wyslaniu maila do supportu dostalem odpowiedz:
"I would recommend you to install it into your account directory and use dl() function to include this module on fly."
Czyli na moja glowe moge osbie zainstalowac mysqli z poziomu mojego skryptu php i uruchomic go dzieki funkcji dl()
Ale czy ktos moze probowal cos takiego ? Czy moze mi podpowiedziec jak dokladniej to zrobic ?
Wielkie dzieki
Maciek
pixsoul
24.05.2006, 22:46:35
czy ktokolwiek moze mi pomoc

?
orson
25.05.2006, 07:15:12
witam
można takie coś zrobić ale nie jestet to polecana dla tak dużych rozszerzeń jak mysql ... dl za każdym razem - po odpaleniu każdego skryptu który z tego korzysta ładuje osobo mysqli ... to może być zbyt duże obciążenie dla serwera ... może jest zainstalowane pdo

pozdrawiam
em1X
25.05.2006, 10:30:41
Musisz załadowac razem z plikami biblioteke
php_mysql.dll nastepnie na samym poczatku dokumentu wpisac
<?php
?>
co spowoduje zaladowanie biblioteki do systemu i mozliwosc korzystania z funkcji mysql'a

pozdrawiam
pixsoul
27.05.2006, 19:31:49
<?php
?>
czy tak samo mam dzialac na serwerze linuxowym ?
czy nie powinienem tam probowac doladowywac plik .so ?
No i najwazniejsze - nie zalezy mi na obsludze mysql-a tylko o MYSQLI.
Pozdrawiam
MZ
mike
27.05.2006, 19:33:59
Cytat(pixsoul @ 27.05.2006, 20:31 )

(...)
czy tak samo mam dzialac na serwerze linuxowym ?
czy nie powinienem tam probowac doladowywac plik .so ?
W pierwszej kolejności to powinieneś zajrzeć do manuala raz jeszcze, dokładniej.
dl()W pierwszym przykładzie masz odpowiedź.
pixsoul
27.05.2006, 19:38:14
ok, dzieki za odpowiedz, ale jak napisalem zalezy mi na zaladowaniu tego konkretnego rozszerzenia...
to nie ma byc obsluga MySQL-a a MySQLI
mike
27.05.2006, 19:40:06
pixsoul
30.05.2006, 15:47:42
ok, wielkie dzieki za pomoc... ale jak mam byc szczery to juz to wiedzialem...
chodzi mi o to jak ma sie nazywac rozszerzenie dla mysqli - czy to bedzie php_mysqli.dll i mysqli.so
no i najwazniejsze - skad moge zdobyc ów plik mysqli.so ?
pozdrawiam
mike
30.05.2006, 15:53:26
Cytat(pixsoul @ 30.05.2006, 16:47 )

ok, wielkie dzieki za pomoc... ale jak mam byc szczery to juz to wiedzialem...
chodzi mi o to jak ma sie nazywac rozszerzenie dla mysqli - czy to bedzie php_mysqli.dll i mysqli.so
No to teraz jeszcze raz przeczytaj mojego posta wyżej. I czytaj go aż zauważysz że tam jest :
dl('php_mysql
i.dll');
pixsoul
30.05.2006, 16:04:46
ok, widze ze jest - ale jak pisalem serwer jest na linuxie, wiec potrzebuje so a nie dll.
o to mi wlasnie chodzi. rozumiem ze tam jest mysqli ale dll.
czy ktos moze mi prosze powiedziec skad moge pobrac ten plik - czy jestem naprawde bezdennie glupi i dll na linuxie tez zadziala ?
em1X
31.05.2006, 08:18:47
pixsoul
5.06.2006, 09:54:20
sorry ze tak wracam do tego tematu po dlugim czasie, ale mialem natlok spraw i nie mialem tego jak sprawdzic...
dzieki za link, ale naprawde nie wiem jak moge wyciagnac ten 1 plik z calegp rpm-a...
bylbym wdzieczny za kazda pomoc.
a moze bedzie latwiej - czy jestescie w stanie polecic mi jakies dobre konto reseller dla moich klientów, gdzie bedzie obsluga php5, mysql 4.1 lub wyzej no i koniecznie mysqli....
poniewaz nie mieszkam w polsce - fajnie by bylo gdyby firma zlokalizowana byla w USA, UK lub gdzies w europie i platnosc byla by w Euro lub Funtach przez karte kredytowa lub PayPal.
Bardzo was prosze o pomoc - juz powoli jestem zrozpaczony....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.