Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Mysqli - instalowanie w przez dl() ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pixsoul
Witam,

mam zakupiony serwer reseller w reseller zoom, mam tam php5 i wszystko ladnie ale niestety nie udostepniaja oni mysqli.

Po wyslaniu maila do supportu dostalem odpowiedz:
"I would recommend you to install it into your account directory and use dl() function to include this module on fly."
Czyli na moja glowe moge osbie zainstalowac mysqli z poziomu mojego skryptu php i uruchomic go dzieki funkcji dl()

Ale czy ktos moze probowal cos takiego ? Czy moze mi podpowiedziec jak dokladniej to zrobic ?

Wielkie dzieki
Maciek
pixsoul
czy ktokolwiek moze mi pomoc questionmark.gif?
orson
witam

można takie coś zrobić ale nie jestet to polecana dla tak dużych rozszerzeń jak mysql ... dl za każdym razem - po odpaleniu każdego skryptu który z tego korzysta ładuje osobo mysqli ... to może być zbyt duże obciążenie dla serwera ... może jest zainstalowane pdo questionmark.gif

pozdrawiam
em1X
Musisz załadowac razem z plikami biblioteke php_mysql.dll nastepnie na samym poczatku dokumentu wpisac

1. <?php
  2. dl('php_mysql.dll');
  3. ?>

co spowoduje zaladowanie biblioteki do systemu i mozliwosc korzystania z funkcji mysql'a winksmiley.jpg pozdrawiam
pixsoul
  1. <?php
  2. dl('php_mysql.dll');
  3. ?>

czy tak samo mam dzialac na serwerze linuxowym ?
czy nie powinienem tam probowac doladowywac plik .so ?

No i najwazniejsze - nie zalezy mi na obsludze mysql-a tylko o MYSQLI.

Pozdrawiam
MZ
mike
Cytat(pixsoul @ 27.05.2006, 20:31 ) *
(...)
czy tak samo mam dzialac na serwerze linuxowym ?
czy nie powinienem tam probowac doladowywac plik .so ?

W pierwszej kolejności to powinieneś zajrzeć do manuala raz jeszcze, dokładniej.
dl()

W pierwszym przykładzie masz odpowiedź.
pixsoul
ok, dzieki za odpowiedz, ale jak napisalem zalezy mi na zaladowaniu tego konkretnego rozszerzenia...
to nie ma byc obsluga MySQL-a a MySQLI
mike
  1. <?php
  2. dl('php_mysqli.dll');
  3. ?>

:?:
pixsoul
ok, wielkie dzieki za pomoc... ale jak mam byc szczery to juz to wiedzialem...
chodzi mi o to jak ma sie nazywac rozszerzenie dla mysqli - czy to bedzie php_mysqli.dll i mysqli.so

no i najwazniejsze - skad moge zdobyc ów plik mysqli.so ?

pozdrawiam
mike
Cytat(pixsoul @ 30.05.2006, 16:47 ) *
ok, wielkie dzieki za pomoc... ale jak mam byc szczery to juz to wiedzialem...
chodzi mi o to jak ma sie nazywac rozszerzenie dla mysqli - czy to bedzie php_mysqli.dll i mysqli.so

No to teraz jeszcze raz przeczytaj mojego posta wyżej. I czytaj go aż zauważysz że tam jest :
dl('php_mysqli.dll');
tongue.gif
pixsoul
ok, widze ze jest - ale jak pisalem serwer jest na linuxie, wiec potrzebuje so a nie dll.
o to mi wlasnie chodzi. rozumiem ze tam jest mysqli ale dll.
czy ktos moze mi prosze powiedziec skad moge pobrac ten plik - czy jestem naprawde bezdennie glupi i dll na linuxie tez zadziala ?
em1X
szukanie nie boli
pixsoul
sorry ze tak wracam do tego tematu po dlugim czasie, ale mialem natlok spraw i nie mialem tego jak sprawdzic...

dzieki za link, ale naprawde nie wiem jak moge wyciagnac ten 1 plik z calegp rpm-a...
bylbym wdzieczny za kazda pomoc.

a moze bedzie latwiej - czy jestescie w stanie polecic mi jakies dobre konto reseller dla moich klientów, gdzie bedzie obsluga php5, mysql 4.1 lub wyzej no i koniecznie mysqli....
poniewaz nie mieszkam w polsce - fajnie by bylo gdyby firma zlokalizowana byla w USA, UK lub gdzies w europie i platnosc byla by w Euro lub Funtach przez karte kredytowa lub PayPal.

Bardzo was prosze o pomoc - juz powoli jestem zrozpaczony....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.