Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pytanie retoryczne (a propo ofektu "odświerzania" strony, przy ładowaniu podstron)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kiko
Mam pytanko, na które chyba znam odpowiedź, ale pragnę, aby ktoś to potwierdził.

Otóż tworzę stronkę. Mam podwójne menu (z prawej i lewej jej strony, zrobione za pomocą frameset), a po kliknięcu w byle jaki odnośnik z niego, zawartość wyświetla się na stronie głównej (menu ma wył. opcje przesuwania paskiem).

W czym problem ? użyłem nawet skryptu (rozwijane manu) z jednego z kursów, ale i to i tak za mało.
Po prostu strasznie zaczyna brakować mi miejsca, na wpisanie kolejnych działów menu, a zagnieżdżanie rozwijanych menu jedno w 2gim itd nie wchodzi w rachubę.

Większość stron stosuje natomiast taką technikę, jak na tej z poniższego przykładu (laureat konkursu)
http://www.indianajones.stopklatka.pl

Na każdej stronie, podstronie itd jest umieszczany ten sam szablon (menu, bannery itd itp), dzięki czemu długość jej, jest nieskończona.
Jednak po kliknięciu w byle jaki odnośnik, widzimy nieprzyjemne efekt "odświeżenia strony" i wgrania całej od nowa, z wybranym przez nas działem.

I oto moje pytanie ;] czy istnieje możliwość, stworzenia podobnej strony do tej z przykładu, ale tak, żeby nie było tego efektu "odświeżenia strony"?

Oczywiście, do tego pytania muszę dodać kilka niezbędnych inf:
-stronka nie powinna mieć mieć więcej, niż jeden pasek przewijania (ten standardowy tylko)
-powinna być na tyle długa, że trzeba użyć owego paska

To chyba tyle.
Według mnie nie ma takiego rozwiązania, bo dlaczego jak by było, nie jest używane ?
Jeśli znacie jakąś stronkę, która podważy moje pytanie, poprostu podajcie jej adres.
Jeśli nie wiecie o czym bredzę, napiszcię, a dam więcej przykładów.

Tak czy siak czekam na waszę zdanie.
ActivePlayer
mozesz uzyc ajaxa do doczytywania treści 'środkowego' diva. poczytaj o tej technologii. nawiasem mowiac 'nieprzyjemne efekt "odświeżenia strony" ' widzimy tez w Twojej środkowej ramce więc framesetem nie uniknąłeś problemu smile.gif
Vogel
Cytat(Kiko @ 12.06.2006, 08:01 ) *
Według mnie nie ma takiego rozwiązania, bo dlaczego jak by było, nie jest używane ?
Jeśli znacie jakąś stronkę, która podważy moje pytanie, poprostu podajcie jej adres.

oczywiscie ze takie rozwiazanie istnieje ( technologia AJAX np.: http://www.tv.xt.pl ). a czemu nie jest uzywane gdzie popadnie? bo po co? po co komplikowac strone skryptami ktore tak na prawde sa tam zbedne? To co ze sie przeladowuje? Komus to przeszkadza? A mniej kodu, mniej pracy i roboty wyszukiwarek lepiej sobie radza z taka strona...

na prawde - im mniej zbednych "bajerow" tym lepiej...
dr_bonzo
Prosze poprawic tytul na jakis sensowny
Kiko
spx czyli jakiś ajax (zapomniałem o tym pytaniu w ogóle hehehe dziś mnie oświeciło tongue.gif)
a to, żę na mojej środkowej jest to wiem, ale to szczegół ;]

Co do tytułu, jest on sensowny, ale zaraz coś dodam ;p

A ^^ no i dzięki za odpowiedź smile.gif
dr_bonzo
Jak jest sensowny jak nie jest. Pytanie retoryczne to takie, na ktore sie nie odpowiada/nie oczekuje odpowiedzi. A takich pytan na tym forum sie nie umieszcza, bo po co? (<< pytanie retoryczne smile.gif)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.