Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: div zupelnie na dole dokumentu
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > CSS
SEBbull
Witam,
Mam problem. Chcialbym zrobic zeby na dole mojej strony (niezaleznie od ilosci tekstu) byl pasek. Tak jak tutaj (tylko ze tutaj jest to oparte na htmlu). Problem polega na tym ze ja chce to zrobic w oparciu na divach.
Probowalem zrobic tak:
Kod
#bottom{width:100%; background-image: url(img/t4.jpg); height:80px; position:fixed;
left:0; bottom:0;}
Lecz wtedy przy wiekszej ilosci tekstu (gdy pojawia sie pasek przewijania) pasek (#bottom) nachodzi na tekst, a w przypadku wiekszej ilosci tekstu chcialbym zeby pasek (#bottom) pojawil sie pod tekstem.
Co robie zle? Co nalezy zrobic zeby dzialalo tak jak ja chce? Czy jest to wogle mozliwe?
mariuszn3
Fajnie jakbyś podał jakiś url do swojego problemu. Twój kod CSS nie jest adekwatny do tego co jest na stronie, do której link podałeś
SEBbull
Cytat(mariuszn3 @ 28.07.2006, 14:42 ) *
Fajnie jakbyś podał jakiś url do swojego problemu. Twój kod CSS nie jest adekwatny do tego co jest na stronie, do której link podałeś

Wydawalo mi sie, ze podalem wystarczajce info. Przepraszam : x.
klik
styl
mariuszn3
Teraz już bardziej wiadomo o co chodzi smile.gif
Zastosowałeś u siebie position:fixed chyba nie do końca wiedząc co to ustawienie robi. Przy position fixed dany element jest zupełnie nie zależny od pozostałej zawartości strony i nie zmienia swojego położenia wobec okna przeglądarki nawet przy przewijaniu zawartości.
Na stronie którą na początku z linkowałeś, stopka jest dodana jako po prostu ostatni element struktury bez żadnego konkretnego pozycjonowania, dlatego zawsze pokazuje się jako ostatnia (za poprzednimi elementami)
SEBbull
Cytat(mariuszn3 @ 28.07.2006, 15:22 ) *
Teraz już bardziej wiadomo o co chodzi smile.gif
Zastosowałeś u siebie position:fixed chyba nie do końca wiedząc co to ustawienie robi. Przy position fixed dany element jest zupełnie nie zależny od pozostałej zawartości strony i nie zmienia swojego położenia wobec okna przeglądarki nawet przy przewijaniu zawartości.
Na stronie którą na początku z linkowałeś, stopka jest dodana jako po prostu ostatni element struktury bez żadnego konkretnego pozycjonowania, dlatego zawsze pokazuje się jako ostatnia (za poprzednimi elementami)

Rzeczywiscie nie wiedzialem co 'fixed' robi, poniewaz probowalem dojsc do zamierzonego efektu poprzez metode prob i bledow. Po nieudanych probach postanowilem poradzic sie kogos lepszego jak i czy to wogle mozna zrobic opierajac sie na divach...
ens0re
  1. <div id="stopka">Copyright bla bla</div>

1. div#stopka {
  2. text-align: center;
  3. position: absolute;
  4. bottom: 0;
  5. left: 0;
  6. width: 100%;
  7. height: 20px;
  8. }
  9.  
  10. html > body div#stopka {
  11. position: fixed;
  12. }

Działać powinno w Operze, IE, FF. Jeżeli w IE nie działa to dodaj jeszcze taki styl:
  1. <!--[if IE]>
  2. <style type="text/css">
  3. body { overflow-y: hidden; }
  4. div#ie { height: 100%; overflow: auto; }
  5. </style>
  6. <![endif]-->

I div #ie dodajesz przed div#kontener
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.