Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [mysql] Dodawanie do maksimum wartości
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Babcia@Stefa
Witam, mam pewien problem, poniewarz chciałem zrobić aby np. kolumna1 dostawała 60% wartości kolumny2 (w liczbach) na przykład kolumna2 ma 100 a kolumna1 ma 10 i chcę aby z kolumny 100 było wyciągnięte 60% obojętnie w jaki sposób np. do zmiennej a potem wywołam polecenie UPDATE i np. dopisze tą zmienną.

I jeszcze chciałbym aby np. jak dodaje jakąś wartość np. kolumna5=kolumna5+10 aby był limit aby niedało się dodać żadnej wartości większej od takiej jaką posiada kolumna6.

Proszę o pomoc.

Dziękuję, Babcia@Stefa
wipo
Cytat(Babcia@Stefa @ 6.10.2006, 16:28:48 ) *
Witam, mam pewien problem, poniewarz chciałem zrobić aby np. kolumna1 dostawała 60% wartości kolumny2 (w liczbach) na przykład kolumna2 ma 100 a kolumna1 ma 10 i chcę aby z kolumny 100 było wyciągnięte 60% obojętnie w jaki sposób np. do zmiennej a potem wywołam polecenie UPDATE i np. dopisze tą zmienną.

I jeszcze chciałbym aby np. jak dodaje jakąś wartość np. kolumna5=kolumna5+10 aby był limit aby niedało się dodać żadnej wartości większej od takiej jaką posiada kolumna6.

Proszę o pomoc.

Dziękuję, Babcia@Stefa

ponieważ!

odp1: mysql_query("update jakas_tablica set komulna1=.6*komulna2");
odp2:

create table test2(k6 int);
insert into test2 (select max(k6) from test group by k6);
update test set k5=k5+10 where (select max(k6) from test2)<10;
drop table test2;

O to chodziło?
Babcia@Stefa
Tak, oto.
Dzięki, ja nieznam zabaradzo możliwości mysql ale widziałem na innych stronach takie zastosowania.

Dziękuję, Babcia@Stefa
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.