Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Skrypt Dyżurni
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
djmisiek
Mam problem z napisaniem skryptu ktory co tydzien w poniedzialek odczytywalby kolejne numery z bazy danych MySql... Dokładniej chodzi o to zeby np. przez caly tydzien byly 2 nazwiska dyzurnych a w nastepny poniedzialek zmienily sie na nastepne 2... Niestety nie mam pomyslu jak to napisac... Jezeli ktos ma jakis pomysl albo pisal juz cos podobnego prosilbym o pomoc smile.gif
erix
My idea:
  • Startując listę dowiadujesz się, który to tydzień od początku roku
  • Za każdym razem, gdy sprawdzasz kto ma być z listy pobierasz bieżący tydzień w roku i odejmujesz offset. Do tego dodaj 1 na wypadek, gdyby wyszło 0.
Wyjdzie coś takiego:
  • startujemy od 25 tygodnia -> a = 25
  • dzisiaj mamy np. 26 tydzień -> b = 26
Wynik: c=a-b+1=2
Potem 2*c i masz pierwszego dyżurnego. +1 i masz następnego.
djmisiek
O dzieki.
Zobacze czy mi to wyjdzie i jak cos to jeszcze napisze z czym mam problem smile.gif

no niby wszystko gra tylko wyswietla mi numer 10 i 11 z dziennika a powinien pokazac 9 i 10 :/
  1. <?php
  2. $tyd=date(W);
  3. $nr1=($tyd-35)*2;
  4. $nr2=($nr1+1);
  5. echo($nr1.' '.$nr2);
  6. ?>

chyba nie zabardzo zczailem dlaczego ma byc +1 jeszcze, i nie wiem za bardzo gdzie to napisac tongue.gif

a jeszcze jedno pytanie: jak napisac cos takiego ze jak mam w klasie 35 osob to jak skrypt wyliczy numer 35 i 36 to zeby liczyl od nowa? tzn zeby wyszlo mu 35 i 1?
erix
Cytat
chyba nie zabardzo zczailem dlaczego ma byc +1 jeszcze

to na wypadek, gdyby różnica wyszła zero ;P

Gdybyś przemnożył 0*2, to byś otrzymał "zerowego" dyżurnego.

Cytat
jak napisac cos takiego ze jak mam w klasie 35 osob to jak skrypt wyliczy numer 35 i 36 to zeby liczyl od nowa?

Wykombinuj, żeby liczyło offset od nowa.

PS. Moje założenia oparłem o liczenie tygodni w przeciągu roku kalendarzowego, jakby co.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.