Właśnie niedawno zabrałem się za PHP, kupiłem sobie książke na początek PHP5, APatche2, MySQL od podstaw, no i doszedłem zo zagadnienia związanego z przekazywaniem zmiennych za pomocą formularzy. Wszystko wykonałem zgodnie z opisem tak jak w książsce i jest mały problem bo nie działa mi skrypt login.php oto poniższe pliki i jak to ma wyglądać
więc:
1.plik to login.php:
<?php ?> <html> <head> <title>Prosze sie zalogować</title> </head> <body> <?php include "header.php"; ?> <from method="POST" action="/var/www/movie1.php"> <p>Wpisz nazwę użytkownika: <input type="text" name="user"> </p> <p>Wpisz hasło: <input type="password" name="pass"> </p> <p> <input type="submit" name="Submit" value="Wyślij"> </p> </form> </body> </html>
2.plik "movie1.php";
<?php $_SESSION['username'] = $_POST['user']; $_SESSION['userpass'] = $_POST['pass']; $_SESSION['authuser'] = 0; //sprawdzenie inf o nazwie i haśle użytkownika if(($_SESSION['username'] == "Jan12345") and ($_SESSION['userpass'] == "12345")){ $_SESSION['authuser'] = 1; } else { } ?> <html> <head> <title>Znajdź mój ulubiony film!</title> </head> <body> <?php ?> </body> </html>
3.plik "moviesite.php";
<?php //sprawdzenie czy użytkownik podał odpowiednie hasło i username if($_SESSION['authuser'] != 1) { } ?> <html> <head> </head> <body> <?php $movierate = 5; ?> </body> </html>
Co chce osiągnąć:
1.chce uruchomić na początku plik login.php
2. w nim wprowadzić nazwe usera i hasło
3.zmienne mają być przekazane do pliku movie1.php, po czym się ma otworzyć strona movie1.php
4.gdy się otworzy strona movie1.php naciskamy na link "Kliknij tutaj. aby zobaczyć informacje o moim ulubionym filmie!"
5.i przechodzimy do pliku "moviesite.php" gdzie sprawdzana jest poprawność zalogowania no i wyświetlenie końcowego efektu.
Jaki problem:
1. Gdy uzupełnie formularz , usr, pass i daje wyślij to jakby klawisz "wyślij" nie działał bo nie ma ani przejścia do następnej strony anie nie widać żeby przeglądarka cokolwiek robiła bo pasek ładowania się nawet nie pojawi, wiecie może co jest nie tak w kodzie?prosze o szybką pomoc jesli to możliwe, dzięki pozdrawiam