Mam problem z wysyłaniem maili.....w systemie nad którym teraz pracuje wysyłane są automatycznie maile do użytkowników w różnych sytuacjach, nieważne jakich... problem mam taki że stosowane są w systemie dwa sposoby wysyłania maili... pierwszy to w skrócie coś takiego:
<?php $from=$HELPDESK_SUPPORT_EMAIL_ID; $fromname=$HELPDESK_SUPPORT_NAME; $to=$contact->column_fields['email']; $toname=$contact->column_fields['firstname']." ".$contact->column_fields['lastname']; $email = new Emails(); .............. .............. $template=$email->getEmailTemplate('Solution Added'); $subject= $template['subject']; $email->sendEmailNotification($from, $fromname, $to, $toname, $subject, $body); ............... ?>
z grubsza tak to wygląda....no i z tym nie ma problemu. Natomiast problem następuje gdy próbuje zrobiś to samo (w innym pliku) przy pomocy takiego listingu:
<?php $xtpl = new XTemplate (PORTAL_TEMPLATES.'emails/new_order_support.htm'); $xtpl->assign('ID',$order->account_id); $xtpl->assign('ORDER_ID',$order->id); ....................... ....................... $xtpl->parse('body'); $body = $xtpl->text('body'); $xtpl->parse('subject'); $subject = $xtpl->text('subject'); sendEmailNotification(ADMIN_EMAIL, ADMIN_NAME, SUPPORT_EMAIL, SUPPORT_NAME, $subject, $body); ............. ?>
no i ten sposób niby też działa...na localhoście (trochę to wszystko wyjęte z kontekstu ale myślę że zrozumiale napisałem), aż do momentu gdy wrzucę wszystko na serwer i tu klapa....tylko pierwszys sposób działa. Myślałem że może jest jakiś poblem z Xtemplate'ami, dlatego podmieniłem ten listing na samo:
<?php sendEmailNotification(ADMIN_EMAIL, ADMIN_NAME, SUPPORT_EMAIL, SUPPORT_NAME, 'temat', 'testowy mail') ?>
i znów localhost spoko a na serwerze zero reakcji....... może ktoś coś podpowie mimo że trochę to zagmatwane....