Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: promblem z wysyłaniem maili
Forum PHP.pl > Forum > PHP
lukaszek2401
Hej!
Mam problem z wysyłaniem maili.....w systemie nad którym teraz pracuje wysyłane są automatycznie maile do użytkowników w różnych sytuacjach, nieważne jakich... problem mam taki że stosowane są w systemie dwa sposoby wysyłania maili... pierwszy to w skrócie coś takiego:

1. <?php
  2. $from=$HELPDESK_SUPPORT_EMAIL_ID;
  3. $fromname=$HELPDESK_SUPPORT_NAME;
  4.  
  5.  $to=$contact->column_fields['email'];
  6. $toname=$contact->column_fields['firstname']." ".$contact->column_fields['lastname'];
  7.  
  8. $email = new Emails();
  9. ..............
  10. ..............
  11. $template=$email->getEmailTemplate('Solution Added');
  12. $subject= $template['subject'];
  13. $body=str_replace('{SOLUTION}', $fieldvalue, $template['body']);
  14. $body=str_replace('{TICKET_NUMBER}', $modObj->column_fields['ticketnumber'], $body);
  15.  
  16. $email->sendEmailNotification($from, $fromname, $to, $toname, $subject, $body);
  17. ...............
  18. ?>

z grubsza tak to wygląda....no i z tym nie ma problemu. Natomiast problem następuje gdy próbuje zrobiś to samo (w innym pliku) przy pomocy takiego listingu:

1. <?php
  2. $xtpl = new XTemplate (PORTAL_TEMPLATES.'emails/new_order_support.htm');
  3. $xtpl->assign('ID',$order->account_id);
  4. $xtpl->assign('ORDER_ID',$order->id);
  5. .......................
  6. .......................
  7. $xtpl->parse('body');
  8. $body = $xtpl->text('body');
  9. $xtpl->parse('subject');
  10. $subject = $xtpl->text('subject');
  11.  
  12. sendEmailNotification(ADMIN_EMAIL, ADMIN_NAME, SUPPORT_EMAIL, SUPPORT_NAME, $subject, $body);
  13. .............
  14. ?>

no i ten sposób niby też działa...na localhoście (trochę to wszystko wyjęte z kontekstu ale myślę że zrozumiale napisałem), aż do momentu gdy wrzucę wszystko na serwer i tu klapa....tylko pierwszys sposób działa. Myślałem że może jest jakiś poblem z Xtemplate'ami, dlatego podmieniłem ten listing na samo:

1. <?php
  2. sendEmailNotification(ADMIN_EMAIL, ADMIN_NAME, SUPPORT_EMAIL, SUPPORT_NAME, 'temat', 'testowy mail')
  3. ?>

i znów localhost spoko a na serwerze zero reakcji....... może ktoś coś podpowie mimo że trochę to zagmatwane....
bigZbig
A moze sprobuj
  1. <?php
  2. $email = new Emails();
  3. $email->sendEmailNotification(ADMIN_EMAIL, ADMIN_NAME, SUPPORT_EMAIL, SUPPORT_NAME, 'temat', 'testowy mail');
  4. ?>
lukaszek2401
próbowałem.....ale to już inna historia, chodzi mi o to dlaczego ten sam skrypt wysyłania działa u mnie na localhoście bez żadnych problemów a na serwerze już odmawia posłuszeństwa....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.