Mam prośbę, i bardzo mi sie spieszy mam skrypt rejestracji wszystko działa ok ale nie do końca:\
Przy podawaniu mogę raz sie zarejestrować na 1 login tylko raz natomiast jeżeli rejestruje sie np drugi raz na Artur i inne hasło wyskakuje ze duplikat użytkownik już jest w bazie. Muszę coś chyba zmienić w selectach ale sam nie wiem doradźcie mi
Z góry dzieki
<? require_once('./bd.php'); if ($_REQUEST['login']&&$_REQUEST['pass']&&$_REQUEST['pass_confirm']){ if ($_REQUEST['pass']==$_REQUEST['pass_confirm']){ rejestracja($_REQUEST['login'],$_REQUEST['pass']); }else{ } }else { } function rejestracja($login,$pass){ $sql = "SELECT count(*) as ile FROM users WHERE user_login = '{$login}'"; if ($row['ile']){ }else { //wpisywanie do bazy $sql = "INSERT INTO users(user_login,user_pass) VALUES ('{$login}','{$pass}')"; }else { } } } ?>
A i jeszcze jedno pytanie gdzie i jakie muszę kodowanie ustawić, gdyż przy pobieraniu z bazy mysql tekstów nie czyta mi polskich znaków tylko japońskie literki wyskakują zamiast ł.ć,ś itp.

--
Domykaj BBCode
~kwiateusz