Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: DOM XML - odwolanie do wartości węzła przez referencję
Forum PHP.pl > Forum > PHP
st1
Witam - mam pewien problem, może czegoś nie rozumię, może czegoś nie wiem, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc. Oto przykład

CODE
$xmlStr = '<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?><root><node>12345</node></root>';
$dDom = new DOMDocument();
$dDom->loadXML($xmlStr);
echo $dDom->getElementsByTagName("node")->item(0)->nodeValue; // 12345
$dData =& $dDom->getElementsByTagName("node")->item(0)->nodeValue;
$dData = "67890";
echo $dDom->getElementsByTagName("node")->item(0)->nodeValue; // 12345

Przy drugim echo oczekiwałem że wyświetli się "67890" a wyświetla sie "12345". Czyżby nie dało sie odwolać do wartości węzła poprzez referencje...?
Przydała by mi się mozłwiość takiego odwołania bo mam klasę, której wartości niektórych pól odpwiadają wartością węzłów tesktowych w xmlu. Chciałbym aby modyfikacja pola pociągała za sobą jednocześnie modyfikację wartości odpowiedniego węzła w obiekcie reprezentującym dokument xml.

Może to trzeba ugryźć w jakiś inny sposób ... questionmark.gif
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
wewior
jestes pewny ze mozesz zmieniac wartosc $dDom->getElementsByTagName("node")->item(0)->nodeValue = '67890'; bo moze w tym problem a nie w referencji?
st1
mogę - sparwdzałem, jak zrobie $dDom->getElementsByTagName("node")->item(0)->nodeValue = "67890"; to wartośc tego elementu zmienia się, jak potem zapisze xmla do pliku to ta wartość jest w pliku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.